Knihkupci by si přáli k Vánocům otevření obchodů, internetový prodej je nespasí

Knihkupcům jen prodej přes internet nestačí (zdroj: ČT24)

Vládní nařízení z konce října o uzavření kamenných prodejen bude mít velké následky i pro knihkupce. V současné době si lidé mohou knihy koupit jen po internetu, zejména menší obchody ale tento způsob neuživí. Trh je navíc už oslaben jarními ztrátami a knihkupci doufali, že je vyrovnají během předvánoční sezony. Jisté ale teď ani není, zda budou moci do svátků vůbec otevřít.

Některá knihkupectví sice zřídila výdejní okénko, nelze si u něj ovšem knihu vybrat. Slouží jen k vyzvednutí titulů, které si čtenář rezervoval on-line. „Ne každý je ochoten si objednávat knihy přes internet,“ obává se vedoucí prodejny sítě Kosmas Oldřich Suchý.

„Snažíme se podpořit prodej na e-shopu, a přestože jsme zaznamenali vzestup zájmu o desítky procent, prodeje z kamenných prodejen to nemůže vůbec vynahradit,“ srovnává Ivana Oberhofnerová z knihkupectví Luxor.

Předčasný konec knižní sezony

Luxor v den, kdy vláda neplánovaně oznámila další omezení mimo jiné maloobchodu, spouštěl projekt Knihománie, který měl čtenáře nalákat právě do kamenných prodejen. „Uzavření bohužel přišlo v době, kdy vycházejí nejatraktivnější tituly a kdy začíná největší knižní sezona,“ souhlasí Suchý.

„Nakladatelé dali na několikeré ujištění vysokých ústavních činitelů o tom, že uzavření obchodů se nechystá, a v součtu investovali stovky milionů až miliardy do vydání knižních novinek,“ uvedl před časem Martin Vopěnka, předseda představenstva Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Vytištěné knihy není kde prodávat, většina je jich navíc uzamčena v zavřených prodejnách a nakladatel se k nim nedostane, doplnil.

Velkou ranou jsou zamčené obchody pro malá soukromá knihkupectví, jimž většinou musí podzimní sezona vydělat na další rok, jinak se propadají do velkých ztrát. Například Vršovickému knihkupectví klesly tržby na patnáct, v lepší dny na třicet procent oproti běžnému provozu. „Vzali jsme si úvěr na 600 tisíc a díky tomu bychom mohli toto období přežít,“ říká knihkupec Martin Koubík.

Snad o Vánocích

Svaz knihkupců a nakladatelů vzápětí po usnesení vlády vznesl žádost, jestli by vláda do výjimek z platných opatření nezařadila i knihkupectví. Podle Vopěnky jsou dostatečně prostorná, aby v nich bylo možné dodržovat všechna preventivní opatření. Jedině tak lze zachránit alespoň část investic nakladatelů a zabránit hrozící devastaci knihkupecké sítě, uvedl svaz. 

Výjimku knižní trh nedostal. Knihkupci a nakladatelé doufají, že alespoň v prosinci si čtenáři budou moci z knižní nabídky vybírat mezi regály. Zatím zůstává u přání. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli připustil, že nouzový stav může trvat až do Vánoc, a varoval před příliš velkým rozvolněním. Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by vláda měla kolem poloviny listopadu začít diskutovat o dalším fungování obchodů, aby mohly po splnění určitých podmínek otevřít pro předvánoční nákupy.