Chci přiblížit vážnou hudbu dětem, říká Dan Brown. Napsal pro ně proto Divokou symfonii

Rozhovor s Danem Brownem (zdroj: ČT24)

Dan Brown je autorem bestsellerů o šifrách a záhadách, jeho nejnovější titul v českém překladu má ale jednoduchý příběh. Americký spisovatel se totiž rozhodl napsat svou první knihu pro děti. Navíc veršovanou. Divokou symfonií si zároveň plní svůj dávný tvůrčí sen – k psaným příhodám různých zvířátek složil jako doprovod i orchestrální hudbu.

„Když jsem byl dítě, neměli jsme televizi. Strávil jsem dětství četbou obrázkových knih a poslechem sbírky desek s klasickou hudbou. Chtěl jsem dát dnešním dětem šanci, aby mohly dělat to samé,“ říká Brown o jednom z podnětů, který ho přivedl k psaní pro malé čtenáře. 

Divoká symfonie
Zdroj: Velký knižní čtvrtek

Jednoduché básničky je seznamují s maestrem Myšákem, který dává dohromady orchestr složený ze svých zvířecích kamarádů. Hudební uplatnění v novém tělese najde gepard, klokan, slon i velryba. „Myšlenka malého myšáka v roli dirigenta mi přišla zábavná,“ přiznává Brown, „protože dirigent by měl být naopak veliký.“ Malí čtenáři od zvířátek dostanou také ponaučení do života na téma soucitu, sebedůvěry nebo přátelství.

Splněný sen

Sám Brown po škole uvažoval, že by se živil hudbou. Skládání hudby ho prý bavilo víc než psaní knih, jenže lidi bavily především jeho knihy. „Nikdy jsem ten sen neopustil. Nahrával jsem hudbu i v době, kdy jsem psal romány, jen ji nikdo neposlouchal,“ podotýká.

Orchestrální skladby, které napsal pro jednotlivá knižní zvířátka, se ale k posluchačům dostanou, kniha je totiž propojena s interaktivní aplikací. „Cílem mých skladeb je dětem zpřístupnit vážnou hudbu,“ přeje si Brown.