Nouzový stav omezí hromadné akce, výjimku mají kina a divadla, pokud se v nich nezpívá

Od pondělí 5. října budou na dva týdny zakázány hromadné akce uvnitř nad deset lidí, venku nad dvacet účastníků. Vláda o tomto omezení rozhodla v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, který má zabránit šíření pandemie koronaviru. Výjimku dostanou mimo jiné kina a divadla, pokud nejde o představení, v nichž převažuje zpěv.

Divadla a kina budou moci nadále hrát až pro pět set lidí, omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. „Jsou to produkce, kde je převážně zpěv. Neznamená to, když je představení, kde někdo na dvě minuty zazpívá,“ upřesnil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „Zpěv je velmi rizikovou aktivitou. Máme o tom důkazy ze světa i z tuzemska,“ vysvětlil toto omezení. 

Při všech divadelních představeních i projekcích v kinech jsou zakázány přestávky na občerstvení.

Prymula: O ekonomických dopadech budeme diskutovat

Už dříve ministr deklaroval, že nově přijímaná opatření nebudou mít zásadní ekonomické dopady. „Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ přislíbil. Podle něj jsou ale opatření mírnější než na jaře.

Za dva týdny budou podle něj vydána další opatření, předpokládá, že nebudou už tak razantní. Nouzový stav by měl podle Prymulova odhadu skončit za měsíc.

Ve středu večer na krizi způsobenou koronavirem upozorní iniciativa Global Action Day. Tisíce hudebních klubů, divadel a dalších kulturních center se po celém světě ve 20:00 rozsvítí červeným světlem. Akce má připomenout, že statisíce lidí po celém světě, kteří pracují v kreativním průmyslu, ve filmu či hudbě a většinou nejsou zaměstnanci, postrádají v současné krizi podporu svých vlád.

  • V hledišti divadelních, filmových a jiných uměleckých představení, při nichž se převážně nezpívá, může zasednout nejvýše pět set lidí (toto opatření je už v platnosti). Mezi účinkujícími a diváky musí být dodržena vzdálenost nejméně dvou metrů, případně od sebe musí být odděleni zábranou bránící šířen kapének, třeba plexisklem. Vstupenky se prodávají pouze na místa k sezení. Je zakázáno podávat i prodávat občerstvení.
  • Koncerty, divadelní a jiná umělecká představení nebo slavnosti, při kterých se převážně zpívá, vláda zakazuje. A to včetně zkoušek.