Začíná Febiofest, promítne komedii o Mosadu i dokument o Gottovi

Začíná Febiofest, promítne dokument o Gottovi i komedie (zdroj: ČT24)

V Praze začíná odložený sedmadvacátý ročník Febiofestu. Zahájení je spojeno s premiérou dokumentu o Karlu Gottovi, přehlídka ale divákům slibuje i pozoruhodné filmy prověřené velkými festivaly v Berlíně, Cannes či Benátkách. Právě nedávný benátský festival berou pořadatelé Febiofestu jako inspiraci. Podle nich ukázal, že i v současné situaci lze uspořádat bezpečnou a podnětnou kulturní akci.

Letošní Febiofest se kvůli vyhlášení nouzového stavu musel přesunout z tradičního březnového termínu na podzim. Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci se ale neobejde bez omezení. Diváci například ke každé vstupence dostanou zdarma dvě roušky, jejichž nošení je povinné ve vnitřních prostorách, počítá se také s dezinfikováním prostor po každé projekci. 

Program zahájí měsíc před uvedením do kin premiéra dokumentu Karel, který v posledním roce zpěvákova života natáčela s ním a jeho blízkými Olga Malířová Špátová. Předány budou také dvě ceny Kristián za přínos kinematografii. Obdrží je Iva Janžurová a Milan Lasica.

Komedie i dramata

Novinkou v kategoriích je Soutěž komedií, o jejímž vítězi rozhodne třiatřicet filmových fanoušků, v čele poroty zasedne herečka Dana Morávková. „Natočit dobrou komedii je opravdu těžké, přitom jsou divácky oblíbené. Soutěž představí sedm zábavných artových snímků z různých koutů světa,“ doplnil ředitel Febiofestu Kamil Spáčil. Komediální program otevře bláznivá izraelská veselohra Mossad

Jako první snímek hlavní soutěže se promítá drama Služebníci. Slovenský režisér Ivan Ostrochovský sleduje dva studenty teologického semináře v totalitním Československu. K zahraničním hostům patří také dánský herec Ulrich Thomsen, který si zahrál například ve filmu Thomase Vinterberga Rodinná oslava, ale i v bondovce Jeden svět nestačí, z nedávných rolí se objevil v seriálu Nový papež. Na Febiofestu se představí jako režisér. Doveze společenskou satiru Gutterbee.

„Velmi zajímavým filmem je novinka Miry Fornay Žáby bez jazyka. Novým filmem je i Havel od Slávka Horáka,“ připojil ředitel festivalu i některé české tituly v programu. Zakončení ale bude patřit zahraničnímu titulu. Drama Pravda s Catherine Deneuveovou v hlavní roli se odehrává ve filmovém prostředí. Jeho režisér a scenárista Hirokazu Kore'eda měl být hostem letošního Febiofestu, kvůli pandemii ale musel návštěvu Prahy odložit.  

Sedmadvacátý ročník Febiofestu zve na pražské projekce do 25. září. Regionální ozvěny začnou už 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně. Navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun.