Před sto lety začali hrát na prknech olomouckého Moravského divadla česky

Moravské divadlo v Olomouci slaví sté výročí vzniku stálé české divadelní scény. Divadlo bylo poprvé otevřeno jako české 1. září 1920 slavnostní premiérou Smetanovy Libuše. Do té doby se na jevišti hovořilo výhradně německy. Divadlo má kapacitu čtyři sta diváků a jeho empírová budova na Horním náměstí je od roku 1958 kulturní památkou České republiky.

Významné jubileum chtělo vedení divadla připomenout výstavou v Senátu, kočováním po kraji a také vybudováním Prozatímní scény na Výstavišti Flora. Pandemie koronaviru ale plány překazila. Zrušen byl i původní slavnostní večer stanovený na 6. září. 

Vybudování Prozatímní scény přeložilo vedení divadla na příští rok, stejně jako plánovanou výstavu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. V příštím roce chce divadlo pokračovat i v kočování po Olomouckém kraji.

„Mrzí nás, že jsme museli odložit většinu plánovaných oslav, hlavně velkou spolupráci s Výstavištěm Flora Olomouc, kde měla stát Prozatímní scéna. Naštěstí jsme se díky zlepšující se situaci mohli k části plánů vrátit, a tak jsme v omezené míře kočovali po Olomouckém kraji a mohli jsme uspořádat Moravské divadelní léto,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Část oslavy přesunulo divadlo na listopad

Hlavní část oslav se uskuteční až při Noci divadel 21. listopadu. Program začne již dopoledne, návštěvníky čekají exkurze po zákulisí, workshopy i besedy.

„Program, na kterém se budou podílet všechny tři umělecké soubory Moravského divadla, vyvrcholí galavečerem za účasti významných osobností spojených s historií a současností divadla. Během večera budou také představeni noví emeritní členové Moravského divadla,“ nastínil mluvčí David Kresta. Do konce roku vyjde také kniha věnovaná stoleté historii českého divadla v Olomouci.

V Olomouci působila Gollová i Bek

Moravské divadlo Olomouc je stálou českou divadelní scénou již od roku 1920, kdy v budově na dnešním Horním náměstí navázalo na devadesát let starou historii Königliches städtisches Theater. S dějinami olomouckého divadla je spojeno mnoho významných jmen jako Gustav Mahler, Eduard Haken či Josef Bek. Ze známých hereček zde působily Nataša Gollová, Slávka Budínová či Marie Vášová. Divadlo sídlí v klasicistní budově z roku 1830.

Moravské divadlo Olomouc je v současnosti jediným divadlem se třemi uměleckými soubory na střední a východní Moravě. Divákům nabízí baletní představení, operu či operetu, ale také muzikál a činohru. Každoročně jej navštíví přes sto tisíc návštěvníků.

Stavba podle plánů vídeňského architekta Josefa Kornhäusela začala vyrůstat na jaře roku 1828 na místě původní měšťanské zástavby, nová klasicistní budova byla slavnostně otevřena 4. října 1830. Nová scéna pod názvem Městské divadlo nabídla prostor pro 900 diváků.

Na fasádě budovy byly po roce 1884 umístěny podobizny velikánů německé kultury – Schillera, Goetheho, Mozarta a Wagnera. Hrálo se převážně německy.

V polovině 20. let 20. století se v tomto divadle přistavoval zadní trakt, v němž se nachází provozní zázemí. Přestavba hlavního objektu v letech 1940 a 1941 podle návrhu Karla Fischera přinesla úpravu průčelí, ze kterého odstranila veškerou figurální i dekorativní výzdobu.

Současnou jednoduchou klasicistní fasádu zakončuje trojúhelníkový štít s plastikou sochaře Vojtěcha Hořínka znázorňující symboly divadla.

Budova Moravského divadla v Olomouci (1940)
Zdroj: ČTK