Pozor na manipulátory ve funkci, varuje režisér Marhoul. A chystá se na film o McCarthym

Václav Marhoul v Interview ČT24: Pro film o McCarthym mě vybrali, protože jsem žil ve stejném režimu (zdroj: ČT24)

Užší výběr cen Oscar, do něhož se loni dostalo jeho černobílé drama Nabarvené ptáče, posloužil podle Václava Marhoula jako razítko, že dokáže natočit velký film. A taková nabídka také následovala – Hollywood českému režisérovi a scenáristovi svěřil snímek o Josephovi McCarthym, výrazném antikomunistickém senátorovi z prvních let studené války. Politiku sleduje Marhoul nejen americkou, ale spíš než o sympatie ke konkrétním stranám mu prý jde o principy. Z tohoto pohledu se jako host Interview ČT24 vyjádřil i k aktuální situaci v Bělorusku či cestě předsedy českého Senátu na Tchaj-wan.

Důvodem, proč se američtí producenti rozhodli nabídnout filmový příběh republikánského senátora McCarthyho zrovna jemu, mohla být podle Marhoula jeho vlastní zkušenost s životem v nesvobodě.

„Dvacet devět let jsem strávil na opačné straně barikády, ale v principu v tom samém režimu,“ vysvětluje. „Protože doba mccarthismu v padesátých letech byla doba zastrašování, manipulace, až pomalu hysterie. Akorát že u nás ta hysterie byla antiamerická, zatímco v Americe byla antikomunistická. Ale v principu jde o to samé.“

Trump je jeden z nejhorších amerických prezidentů

Točit by se mělo začít, pokud pandemie covidu-19 dovolí, příští rok. Kvůli přípravě filmu z amerického politického prostředí sleduje Marhoul i současné politické dění ve Spojených státech. Donalda Trumpa považuje za jednoho z nejhorších prezidentů, jakého tato země kdy měla.

„Je to demagog, manipulátor, opravdu přemrštěný nacionalista, a když tenkrát navrhoval, aby si lidé píchali dezinfekci přímo do žil, myslím, že Robert De Niro o něm řekl, že je idiot, a kdyby na to vypsal petici, tak bych ji určitě podepsal,“ prohlašuje Marhoul. Dodává, že neodsuzuje Trumpa jako člověka, ale udivuje ho, jaké lži a podvody jsou na politické scéně možné.

Nevyřízené účty v Evropě srovná Evropská unie

Pro příklady zneužití moci režisér nemusí chodit daleko. Například v Bělorusku jsou na denním pořádku protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. „Pokud se na vrcholná politická místa dopracují manipulátoři a takzvaní vlastenci, vlastně jenom národovečtí fašisté, tak je nutné zbystřit,“ varuje Marhoul.

Dvojnásob to podle něho platí právě na evropském kontinentu, kde má spousta národů „nevyřízené účty“ z minulosti. Jako záruku míru v Evropě vnímá, navzdory všem chybám, Evropskou unii.

Václav Marhoul a Stellan Skarsgård při natáčení filmu Nabarvené ptáče
Zdroj: Silverscreen/Jakub Čech

V evropských souvislostech je podle něho třeba chápat i cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan. V ostrovním státě pobývá Vystrčil s delegací českých podnikatelů i politiků tento týden. Jeho oficiální návštěva se setkala s poměrně ostrou kritikou ze strany Číny, která Tchaj-wan považuje za svou odštěpeneckou provincii.

„Musíme si uvědomit, že pan senátor Vystrčil je jedním z vrcholných politiků Evropské unie. To znamená, že jeho cesta není jen cesta předsedy českého Senátu na Tchaj-wan, ale zároveň reprezentuje hodnoty celé Evropské unie,“ domnívá se Václav Marhoul. Proto spolu s dalšími umělci oficiální návštěvu dosud nejvyššího českého ústavního činitele na Tchaj-wanu podpořil i internetovým videem. Jde o principy, ne stranickou podporu, zdůraznil v Interview ČT24.