Bez pauzy. V Hronově i podevadesáté hrají amatérští divadelníci

Programový ředitel Jan Julínek zve na festival Jiráskův Hronov (zdroj: ČT24)

Jiráskův Hronov se prezentuje jako nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Přehlídku amatérského divadla nepřerušila ani válka. Pořadatelé z toho důvodu podle svých slov udělali všechno pro to, aby se v co nejširší možné podobě mohl uskutečnit i jubilejní, devadesátý ročník. Povedlo se – začíná 31. července a vystoupí na něm 47 souborů, včetně profesionálních, a přes 20 kapel.

Devadesátý ročník otevře jevištní verze známé komedie Světáci v nastudování Divadla Kolár z nedaleké Police nad Metují. Oficiální zahájení festivalu je naplánované na sobotu v centru města.

„V programu se nám podařilo zachovat mezidruhovost. Na své si přijdou milovníci alternativního i tanečního divadla, činohry. Určitě zveme na Divadlo Antonína Dvořáka z Příbrami s Baladou pro banditu nebo kočovné divadlo Ad Hoc a jeho Kabaret proti nám! A také taneční divadlo BUFO,“ doporučuje programový ředitel Jan Julínek.

Hosty bývají tradičně i profesionální divadla, letos například Spitfire Company s inscenací Antiwords inspirovanou texty Václava Havla.

Bez zahraničních souborů

Do příprav jubilejního ročníku zasáhla, jako v případě dalších kulturních akcí, pandemie covidu-19. Místo větších oslav tak musí pořadatelé počítat s omezením. Přehlídka se například odehraje bez účasti zahraničních souborů, které Jiráskův Hronov obohacují od začátku devadesátých let.

„Uvažovali jsme, jestli se na poslední chvíli nedomluvíme alespoň se slovenským souborem, ale jelikož se opatření neustále mění, tak jsme se nakonec rozhodli, že tu žádný zahraniční soubor letos nebude,“ potvrdil Julínek.  

U některých částí programu je omezena kapacita, aby bylo dodrženo vládní nařízení, které dovoluje maximálně 500 osob na jednom místě. Povinné je také nošení roušek ve vnitřních prostorech a dodržování rozestupů.  

Více divadla na trávě

Posílil naopak venkovní doprovodný program. „Více oživujeme náměstí a park, kde jsme zřídili takzvané Divadlo na trávě. Představí se tu divadla ve volném programu. Celým ročníkem bude provázet pouliční divadlo Kvelb, vystoupí Geisslers Hofcomoedianten a kejklíři. Přidali jsme Hyde Park, kde se konají diskuse o divadle,“ upřesnil Julínek.

Seznámit se s výběrem tuzemského amatérského divadla mohou zájemci v Hronově do 8. srpna.