„Lidi tady málo hulej’.“ Do kin se (proto) vrací Samotáři

Komedie Samotáři patří k těm filmům, z nichž lidé i po letech citují a které nesou výpověď pro jednu generaci. O to spíše je režisér filmu David Ondříček zvědavý, jak na Samotáře zareagují současní dvacátníci. Od 2. července se totiž vracejí do kin, a to v digitálně restaurované verzi.

Od uvedení v roce 2000 vidělo Samotáře přes 600 tisíc diváků. Za to, že se znovu připomínají v biografech, může Zátopek. Stejnojmenný film Davida Ondříčka měl mít původně v létě premiéru, koronavirová pandemie ale životopisný příběh o legendárním atletovi posunula o rok. Ondříček se proto, a také aby podpořil kinaře, rozhodl oprášit Samotáře. Digitální restaurování navíc opotřebované kopie vylepšilo a umožňuje snímek promítat v současné kvalitě. 

Jsme stále Samotáři

Oblíbená komedie navíc podle Ondříčka dobře zapadá i do rozpoložení nedávné doby, kdy kvůli izolaci osamocení spoustu lidí pocítilo. 

Sám prý Samotáře uvidí znovu po dlouhé době až u příležitosti obnovené premiéry. Se zájmem očekává, jak někdejší vrstevníci filmových hrdinů budou s odstupem vnímat příběh sedmi mladých lidí, kteří na konci dvacátého století často bizarním a absurdním způsobem hledají lásku.

Ještě více je ale zvědavý na reakce dnešních dvacátníků. „Jestli film současná mladá generace vezme tak jako ta v roce 2000,“ upřesnil. „Možná že i přes všechny sociální sítě jsme si dnes ještě vzdálenější, a i když žijeme ve velkých městech, jsme stále Samotáři,“ dodává.

Filmový debut Trojana, Lev pro Macháčka

Hořká komedie kromě trávových koláčků pomohla popostrčit k větší divácké pozornosti také několik herců. „Podobně jako Peter Sellers Růžového pantera si film ‚ukradl‘ sám pro sebe a zcela zaslouženě Jirka Macháček,“ nepochybuje Ondříček. Macháček za roli pohodáře s „lehounce zhoršenou krátkodobou pamětí“ obdržel Českého lva (nakonec jediného z celkem deseti, na něž byl film nominován).

Samotáři také byli, možná překvapivě, celovečerním filmovým debutem Ivana Trojana. „Ivan mne představil Mirkovi Krobotovi a odtud zazněla nabídka psát pro Dejvické divadlo. Pro Ivana jsem pak napsal některé jeho zásadní divadelní role a na prknech, co znamenají svět, se díky těm dvěma pánům pohybuji dodnes,“ vzpomíná scenárista filmu Petr Zelenka. Samotáři tak svým způsobem můžou i za nezaměnitelnou poetiku vyzdvihované pražské scény.

Návrat Samotářů by mohl svádět k domněnce, zda tvůrci nezvažují pokračování. David Ondříček ale ujišťuje, že Samotáři zůstanou sami.