Poslechněte si: Díky a na shledanou. Česká filharmonie dohrála nejistou sezonu

Záznam: Open air koncert České filharmonie na zámku Sychrov (lze přehrát do 24. 7.)

Česká filharmonie se rozloučila se 124. sezonou open air koncertem na zámku Sychrov. Koncert byl věnován zdravotníkům z nemocnic, kteří se podíleli na zvládnutí první fáze koronavirové krize. Ti také převážně zasedli v publiku. Koncertu ale mohli být na dálku přítomni i diváci České televize, program totiž přenášela v přímém přenosu. Záznam večera lze přehrát do 24. července.

Pro Českou filharmonii nešlo o první vystoupení na podporu zdravotníků. V době platnosti protikoronavirových opatření, která České filharmonii znemožňovala hrát před publikem, uspořádal orchestr několik benefičních koncertů. Také za přítomnosti kamer České televize.

Na Sychrově orchestr poprvé od ledna řídil jeho šéfdirigent Semjon Byčkov. „Všichni jsme strávili řadu měsíců v odloučení. V nuceném hudebním tichu jsme se strachovali o zdraví našich kolegů a jejich rodin i o lidstvo jako takové. Pandemie neskončila, boj o život pokračuje. Nyní však máme k dispozici lék, který může uzdravit naši duši. Mluvím samozřejmě o hudbě, jejíž duchovní síla nás dokáže podržet v těch nejobtížnějších životních chvílích,“ nepochybuje Byčkov. 

Posluchačům open air koncertu „předepsal“ Předehru a Scherzo, které složil Felix Mendelssohn-Bartholdy ke Snu noci svatojánské. Symbolicky v souvislosti s pandemií byla zvolena Pátá symfonie (Osudová) Ludwiga van Beethovena. Zazněl také Koncert pro trubku Es dur od Josepha Haydna. Programem provedl Marek Eben.

Cena pro Roberta Kružíka

Součástí večera bylo také oznámení laureáta druhého ročníku Ceny Jiřího Bělohlávka. Cenu pro umělce do třiceti let, která se vyhlašuje na počest bývalého šéfdirigenta a hudebního ředitele ČF, získal dirigent a violoncellista Robert Kružík. Od příštího roku bude pod jeho taktovkou hrát Filharmonie Bohuslava Martinů, součástí ocenění je i možnost potkat se na pódiu s Českou filharmonií.