Děti a mládež zaučí ve Zlíně „zmetek“ Robert Sheehan

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně poctí svou přítomností irský herec Robert Sheehan. Sedmadvacetiletý mladý muž k divákům pravidelně promlouval jako jeden z odsouzenců v seriálu Misfits (Zmetci). Mezi jeho další filmové zářezy patří třeba thriller Hon na čarodějnice či seriály Tudorovci a Foreign Exchange. Generálním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.

Filmový svátek proběhne ve dnech 29. května - 4. června. Zahajovacím večerním filmem bude česká loutková pohádka Malá z rybárny. Festival nabídne přes tři sta snímků, hlavním letošním tématem bude německá kinematografie. Cenu Grand Prix tedy ne náhodou převezme německý producent Gert K. Müntefering, který má na kontě podíl na českých legendárních seriálech Pan Tau, Návštěvníci nebo Arabela.

Nezůstane však jen u zahraničních oceněných, svůj prostor dostanou také domácí tvůrci. Cenu za tvůrčí přínos si odveze Adolf Born. Jeho práci ostatně Zlínští připomenou retrospektivou a výstavou uměleckých knižních vazeb inspirovaných umělcovou tvorbou.

Česká televize doprovodí festival bohatým programem (zdroj: ČT24)

Festival podpořila i Česká televize

„Česká televize je dlouhodobým tradičním partnerem zlínského festivalu. V letošním roce je generálním mediálním partnerem, což se odráží v řadě aktivit,“ podotkl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Jednou z nich bude i Den s Českou televizí, který připadne na 31. května. Děti se budou moci setkat například s Večerníčkem, který letos slaví narozeniny.

Filmová přehlídka pro dětské diváky letos slaví pětapadesáté narozeniny, k nimž si nadělí výběr z animované tvorby Zlínského studia.

Mimo promítací sály se chystá Lunapark filmových vynálezů, tradiční benefiční Minisalon filmových klapek a chybět nebude ani Kinematovlak, který dětskou tvorbu zaveze i mimo Zlín.