Sousoší v chrámu svatého Víta se dostalo před soud. Kvůli autorským právům

Události: Příbuzní sochařky se soudí kvůli sousoší v Chrámu sv. Víta (zdroj: ČT24)

Arcibiskupství pražské nezakrylo ve svatovítské katedrále sousoší svatého Vojtěcha, přestože zákaz jeho vystavování vydal Městský soud v Praze jako předběžné opatření ve sporu o autorská práva. Stříbrný odlitek stojí v katedrále dva roky, návrh a jeho model ale vytvořila už v první polovině minulého století sochařka Karla Vobišová Žáková. Do sporu s arcibiskupstvím vstoupili její příbuzní.

Jeden z českých patronů je úzce spjat s pražskou arcidiecézí, tedy stolcem svatého Vojtěcha. Sousoší zpodobňuje Vojtěcha obklopeného dalšími dvěma světci: jeho nevlastním bratrem Radimem a rádcem Radlou. 

S návrhem na umělecké dílo pro katedrálu, která je mimo jiné zasvěcena i svatému Vojtěchovi, uspěla v soutěži z roku 1936 akademická sochařka Karla Vobišová Žáková. Soutěž vypsala Jednota pro dostavbu hlavního chrámu svatého Víta a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran. 

Po druhé světové válce byl do chrámu umístěn sádrový model, ale vzápětí – poté, co komunistický režim kardinála Berana internoval – byl odstraněn. Rodině sochařky se ho podařilo uschovat. Dokončení sousoší inicioval až kardinál Dominik Duka v roce 2010, kdy ho navštívil syn sochařky Karel Václav Žák a seznámil ho s návrhem sousoší. Instalováno do katedrály bylo před dvěma lety, u příležitosti převozu Beranových ostatků z Vatikánu do Prahy.

Arcibiskupství uvádí, že postupovalo od počátku v dobré víře a vyšlo vstříc prosbám autorčina syna. Zajistilo zhotovení sousoší, jehož výroba a instalace v katedrále stála zhruba deset milionů korun, přispěli i dárci. Žák, který v roce 2016 zemřel, podle arcibiskupství neuplatňoval žádné nároky jako držitel autorských práv.

Kdo má právo na autorská práva?

Nároky začala uplatňovat sochařova exmanželka Viera Žáková. Proti arcibiskupství podala žalobu, v níž se domáhá zatím nespecifikované sumy jako náhrady za autorská práva a navíc požaduje i zničení samotného sousoší.

„Autorská práva náleží autorovi a jeho rodině, pokud se neprokáže opak. A já jsem skutečně dodnes neviděl nic, co by opodstatňovalo nějaký jiný závěr,“ uvádí právní zástupce Viery Žákové Tomáš Nielsen.

Arcibiskupství ale předkládá historický dokument, který prý potvrzuje vykoupení práv od původní autorky návrhu. „Podstatnou otázkou v tomto soudním řízení je, jaká práva má paní Žáková pro to, aby vůbec takovouto žalobu podala,“ podotýká právní zástupce Arcibiskupství pražského Jiří Dukát. 

Do vyřešení kauzy nařídil soud sousoší zakrýt, což se ale zatím nestalo. „Arcibiskupství pražské je srozuměno s tím, že v souvislosti s touto problematikou může čelit určitým peněžitým sankcím,“ je si vědom Dukát.