V chrámu sv. Víta příchozí vítá sv. Vojtěch. Plní tak přání kardinála Berana

Chrám sv. Víta zdobí nové sousoší se sv. Vojtěchem (zdroj: ČT24)

Do katedrály svatého Víta přibylo nové sousoší, které zpodobňuje svatého Vojtěcha, Radima a Radlu. Socha českého patrona, obklopeného dalšími světci, má úzkou spojitost s kardinálem Josefem Beranem. Odhalena bude ve čtvrtek odpoledne, o den později budou Beranovy ostatky po pěti desítkách let převezeny z Vatikánu do Prahy.

Do Prahy bylo sousoší přepraveno z pasířské dílny v Buštěhradu. Tvoří ho 320 kilogramů stříbra a má zachycovat moment vzkříšení sv. Vojtěcha, jehož svědky jsou jeho učitel, benediktin Radla a sv. Radim, budoucí první polský arcibiskup. V katedrále je sousoší umístěno tak, že světec z věčného života žehná příchozím.

Český patron je úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran. Instalací sochy se stejně jako pohřbením ve vlasti plní Beranovo přání.

Umístění sochy sv. Vojtěcha do pražského chrámu inicioval Spolek pro dostavbu katedrály. Soutěž, kterou v roce 1936 vypsal, vyhrála sochařka Karla Vobišová Žáková. O jedenáct let později byl do katedrály umístěn sádrový model sousoší, ale už v roce 1948 byl z chrámu odstraněn. Odstraněn byl nedlouho poté i sám kardinál Beran; po převratu se odmítl podřídit komunistickému režimu, a postihla ho internace.

Dokončení projektu pak v roce 2010 inicioval kardinál Dominik Duka, jehož navštívil syn sochařky Karly Vobišové a seznámil ho s návrhem sousoší.