Africká kultura truchlí. Odešel guinejský hudebník Mory Kanté

Ve věku 70 let zemřel guinejský zpěvák a hráč na koru Mory Kanté. Svými hity jako třeba Yéké Yéké pomohl přiblížit africkou hudbu mezinárodnímu publiku. V minulých letech vystupoval i v Česku.

Kanté zemřel v nemocnici v guinejské metropoli Conakry. Důvodem úmrtí byly podle jeho syna chronické zdravotní problémy.

Narodil se do rodiny griotů, což jsou západoafričtí muzikanti a vypravěči, a přezdívalo se mu „elektronický griot“. Výborně ovládal hru na koru, což je západoafrická harfa.

Poctu zpěvákovi vyjádřila celá řada kolegů z branže. Senegalský muzikant Youssou N'Dour uvedl, že když se o Kantého smrti doslechl, „pocítil obrovské prázdno“. Zpěváka nazval „baobabem africké kultury“. Guinejský prezident Alpha Condé na Twitteru napsal, že „africká kultura truchlí“ a označil Kantého kariéru za „výjimečnou“.

Africká hudební scéna letos přišla už o několik hvězd. V březnu po nákaze koronavirem zemřel ve Francii kamerunský saxofonista Manu Dibango, legenda žánru afro-jazz, v dubnu nigerijský bubeník, skladatel a písničkář a spoluzakladatel žánru Afrobeat Tony Oladipo Allen a v květnu alžírská hudební ikona Idir.