Poukaz místo vrácení vstupného? Pomůže, ale nezahojí, říkají pořadatelé akcí

Události, komentáře s Robertem Schafferem a Robertem Porkertem (zdroj: ČT24)

V účinnost vstoupil tento týden zákon, který umožňuje pořadatelům zrušených kulturních akcí odložit vrácení peněz za vstupné až na podzim příštího roku. Anebo lidem na jejich žádost nabídnout místo peněz poukaz. Robert Porkert z promotérské společnosti Live Nation a Robert Schaffer, který stojí v čele multifunkční O2 areny, se v rozhovoru pro Události, komentáře shodli, že vnímají tento krok od vlády jako vítanou pomoc. Ale finanční rány způsobené koronavirovou krizí nezahojí.

Porkert, jehož agentura v minulosti přivezla Rolling Stones nebo Paula McCartneyho, zákon vítá. Dává podle něho pořadatelům dostatek času zohlednit plány zahraničních hvězd, pro něž je koncert v Česku jen jednou ze zastávek na turné, na rozdíl od koncertů tuzemských zpěváků a kapel je tak situace organizačně složitější.

Také Robert Schaffer zákon vnímá v aktuální situaci jako vítanou pomoc. Pomůže pořadatelům vypořádat se s už vynaloženými náklady na ještě neuskutečněnou akci. „Z každé vstupenky, kterou jsme prodali, odvádíme státu DPH. Museli jsme také umělci zaplatit část peněz, které má dnes u sebe a nevrátí je, protože čeká na uspořádání akce v náhradním termínu,“ upřesňuje Schaffer. 

Diváků nepřebývá, peněz ubývá

V dlouhodobějším horizontu ale podle něho tato dočasná pomoc od státu hudební branži zcela nezachrání, protože byla krizí zasažena velmi výrazně. A stále je, mnohá omezení totiž trvají.

Podle Schaffera například ekonomicky nedává smysl provoz O2 universa, tedy nedávno vystavěného kongresového centra, při dodržení maximálních počtů účastníků a rozestupů mezi nimi. „Stavba Universa nás stála 1,4 miliardy korun. V tuto chvílí měsíčně proděláváme obrovské částky,“ podotýká.

Navíc, upozorňuje, i přes postupné uvolňování nelze pravděpodobně počítat v dohledné době s akcemi s velkými počty účastníků. Třeba O2 arenu může zaplnit až osmnáct tisíc diváků. Chodí tam nejen za koncerty, ale i na hokej a další sporty, které jsou ovšem momentálně také mimo hru. 

„Když srovnám prodeje vstupenek za loňský a letošní duben, tak ty letošní jsou na úrovni zhruba šesti procent. To znamená, že prodej vstupenk se v podstatě zastavil,“ obává se Schaffer. 

Také Robert Porkert ztráty vlivem protikoronavirových opatření dokládá konkrétními čísly: „Například loni jsme měli obrat skoro 800 milionů korun z tržeb ze vstupného. Letos v půlce března, kdy nás krize zastihla, jsme měli na budoucí akce zhruba 350 milionů – a v tu chvíli se to zastavilo. Jedná se zhruba o 140 až 150 tisíc vstupenek.“

Buďme optimisti

Schaffer majitele lístků ujišťuje, že se svých hudebních idolů naživo dočkají. „Buďme optimisti – téměř všechny akce, které se měly konat, jsou posunuty o rok, tedy se neruší, budou, ale je to samozřejmě otázka času,“ připouští. 

Aby se kultura vzpamatovala z krize a udržela se i po ní, si podle Schaffera žádá i další podporu ze strany státu. Mimo jiné nižší sazbu DPH na vstupenky. Takový návrh by chtěla ministryně financí Alena Schillerová, jak uvedla ve středečních Událostech, komentářích, předložit vládě po víkendu.

  • Zákon se vztahuje na kulturní akce, které se měly konat do konce letošního října.
  • Na odklad vrácení platby za vstupné bude platit do konce října příštího roku takzvaná ochranná doba. V ochranné době budou muset pořadatelé nabídnout náhradní nebo odloženou kulturní akci ve stejné nebo vyšší hodnotě.
  • O poukaz místo vrácení vstupného budou moci zákazníci požádat organizátory do konce března příštího roku.
  • Ochranná doba podle předlohy skončí, pokud pořadatel nevydá zákazníkovi poukaz do jednoho měsíce od jeho žádosti nebo mu nenabídne náhradní kulturní akci do šesti měsíců od vydání poukazu. Náhradní akce se bude muset uskutečnit do konce října příštího roku.
  • Na okamžité vrácení peněz budou mít podle zákona nárok zdravotně postižení lidé, nezaměstnaní, těhotné ženy, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, lidé starší 65 let a samoživitelky nebo samoživitelé.
  • Ostatní lidé, kteří o poukaz nepožádají, se dočkají vrácení peněz za vstupné nejpozději v polovině listopadu příštího roku.
  • Zákon má podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) chránit vedle pořadatelů i předplatitele. Pokud by žádali vstupné zpět hromadně a ihned, kvůli možnému úpadku organizátorů by o peníze přišli. Senát při schvalování návrhu vládu upozornil, že zákon jen přesouvá tíži nákladů neuskutečněných kulturních akcí jednostranně na bedra zákazníků.