Uvolněte se, prosím. Na výstavě či v divadle ale zatím jen v rouškách a s odstupem

Díky postupnému uvolňování opatření, zavedených proti šíření nemoci covid-19, se od 11. května otevírají mnohé kulturní instituce. Po dvou měsících si tak lidé mohou zajít do divadla, na koncert, do kina či na výstavu. Přístupné jsou nově i venkovní prostory památek. Pro návštěvníky ale nadále platí povinnost nosit roušku a dodržovat odstupy a nesmí se jich sejít víc než sto. Některé umělecké prostory a produkce se obávají, že při stanovených podmínkách se jim otevřít nevyplatí.

Muzea, galerie, výstavní síně

Do muzeí, galerií a výstavních síní smí jen sto lidí současně a maximálně jeden člověk na každých deset metrů čtverečních. Nejen při prohlížení exponátů musí dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud nesdílí společnou domácnost. Je třeba, aby si u vstupu vydezinfikovali ruce, dezinfekci zajišťuje daná instituce.

Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. A mnohé instituce nabízejí slevy na vstupném, aby zájemce přilákaly.

Venkovní prostory zámků, hradů a skanzenů

Národní památkový ústav částečně zpřístupňuje od pondělí přes dvacet památek ze stovky objektů, které spravuje. Navštívit bude možné zříceniny hradů, hradní nádvoří, zámecké parky a zahrady. Otevřou se také parky a zahrady u některých památek či exteriéry přírodních skanzenů.

Stanovena jsou v nich podobná opatření jako v muzeích a galeriích.  Vstup se povoluje pouze se zakrytými dýchacími cestami, zakrytí úst a nosu je návštěvník povinen dodržet po celou dobu návštěvy. Platí i dvoumetrové odstupy s výjimkou členů jedné domácnosti. U vstupu do prostor pokladen, prodejen a toalet je třeba si dezinfikovat ruce, dezinfekce bude na památkách k dispozici.

Své brány otevřou například hrady Trosky a Točník, zahrady pod Pražským hradem, Květná zahrada v Kroměříži, návštěvníci mohou zavítat také do zahrady vily Stiassni v Brně, do parku v Buchlovicích nebo do areálu hradu Rabí. 

Hlavní sezona na památkách začne 25. května, kdy budou moci vpustit návštěvníky i do interiérů.

Přehled pravidel „Za kulturou bezpečně“ (pro akce od 11. května)
Zdroj: Ministerstvo kultury ČR

Divadla, kina, koncertní síně

Vládní harmonogram umožňuje také návštěvu divadelní inscenace, filmové projekce nebo třeba koncertu. Ovšem jen pokud v hledišti neusedne najednou více než sto lidí. Obsazena ale může být jen každá druhá řada a lidé mohou sedět maximálně  po dvojicích, od ostatních je oddělí nejméně jedno volné sedadlo. V případě, že místa k sezení nejsou pevně daná, platí distanc alespoň jeden a půl metru od jiných diváků. Stejnými pravidly se řídí i venkovní produkce. Obejít se lidé budou navíc muset bez občerstvení o přestávce i bez posezení v divadelní kavárně.  

S uvedením premiér distributoři i divadelníci zatím čekají. Kinaři většinou plánují otevírat, mnoho divadel ale sezonu nedokončí nebo zatím váhají, zvláště pro větší scény by představení byla prodělečná.

I další kultura se uvolňuje

Harmonogram uvolňování se od 11. května podle vyjádření vlády v kultuře týká kromě zmíněných také dalších uměleckých představení, kulturních, náboženských, spolkových, tanečních, tradičních a jim podobných akcí a shromáždění, dále slavností, poutí, přehlídek či cirkusů. 

Vnitřní prostory zoologických, botanických a dendrologických zahrad si na otevření musí počkat do 25. května, podobně jako interiéry památek.

Konírnu či truhlárnu návštěvníci uvidí. Na komnaty si ještě počkají (zdroj: ČT24)