Nadějné knižní vyhlídky: Pavel Brycz útočí česnekem, upíři mu pořád pijou krev

Česnektarián a bijec upírů Emil pokračuje ve svém protiupírském tažení. Už ve čtvrtém pokračování „ságy“ Pavla Brycze. Příběh s názvem Česnek útočí, se vším zatočí! chystá nakladatelství na 29. května. Jak nové vyprávění začíná, napoví ukázka v tomto článku. Kniha je určená pro čtenáře od šesti let.

Pavel Brycz (* 1968) obdržel v roce 2011 cenu Zlatá stuha za Bílou paní na hlídání, podle níž vznikl i televizní seriál. Pro děti napsal také Dětský zvěřinec nebo příběh o holčičce, která neumí říkat „r“, Neberte nám Ptáka Loskutáka.  

Emila čtenářům poprvé představil v roce 2018 (v knize Neboj se, vždyť máš česnek). Malý hrdina jel tehdy poprvé na prázdniny k prarodičům do Hrobu. Jak se ukázalo, babička s dědečkem pracují na hřbitově a do každého jídla přidávají česnek, protože s nimi na místním krchově bydlí i rodinka vyhládlých upírů.

V nejnovějším, v pořadí čtvrtém příběhu si Emil a parta neohrožených česnektariánů bude muset poradit s upířím nebezpečím přímo ve škole. Nápadné špičáky totiž mají jejich spolužačky Ela a Hela.

V plánu už má Brycz i páté pokračování. Vyjít by mělo letos na podzim, kdy vznikne také audiokniha se všemi pěti příběhy.  

Ukázka z knihy

„Všechny zásoby česneku jsou v čudu!“ bědovala vedoucí školní jídelny Laďka Opatrná a obě brady se jí třásly. „Nezůstala ani palička.“

Paní ředitelka Moravcová naštvaně blýskala očima.

„Toho bohdá nebylo, aby se na naší škole kradlo,“ skřípala zuby a popadala dech. „A ještě k tomu česnek! Kdo to jen mohl udělat? Proč nevyloupil kabinety, počítačovou učebnu nebo ředitelnu? Proč neukradl sbírku drahých kamenů?! K čemu mu bude česnek?“

„Hi, hi, hi,“ uculovaly se komtesky Ela a Hela. Kapesníčky si cudně zakrývaly své obrovské upíří špičáky.