Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.

Zahraniční výjimkou na úvod přehlídky bude šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov, který 4. a 5. září v Rudolfinu festival zahájí dvěma díly Antonína Dvořáka, konkrétně Violoncellovým koncertem se sólistou Václavem Petrem a Novosvětskou symfonií.

Prodej vstupenek na festival ale zatím zahájen nebude, protože nyní není jasné, jaká bude povolená kapacita koncertních sálů, upozornil v úterý ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

České hvězdy

„Byť nás také zasáhla koronavirová krize, nechtěli jsme se vůbec dotknout základní programové koncepce. Museli jsme zredukovat účast zahraničních umělců, protože nikdo neví, jaká situace bude v září, ale jsem rád, že neslevujeme na našich uměleckých nárocích,“ zve návštěvníky programový ředitel festivalu Jan Simon.

Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu (zdroj: ČT24)

Mezi hosty 13. ročníku akce budou dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Petr Altrichter nebo Jiří Rožeň, v rolích sólistů i uměleckých vedoucích těles pak Radek Baborák či Josef Špaček.

Dále vystoupí uznávaní čeští klavíristé Lukáš Vondráček, Ivo Kahánek, Martin Kasík, Duo Ardašev nebo nastupující hvězda Marek Kozák a také další sólisté jako Jana Boušková, Tomáš Jamník, Jan Mráček, Kateřina Kněžíková, Simona Šaturová nebo Jan Martiník.

Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie se představí PKF - Prague Philharmonia nebo Česká Sinfonietta a Collegium 1704.

Dvořák i Beethoven

Konstantou festivalu zůstává hudba Antonína Dvořáka. Stěžejní programová řada Dvořák Collection se letos i v příštích ročnících soustředí na jeho komorní dílo. Programově se tak prolíná s Komorní řadou, jejímž kurátorem je klavírista Lukáš Vondráček. Heslo festivalu zní Češi hrají Čechům.

„Bohužel jsme museli rezignovat na účast mnoha domluvených světových hvězd, jejichž cestu znemožnila celosvětová epidemiologická situace. Navíc nám v této těžké době přišlo férové soustředit se na angažování výhradně českých umělců, z nichž mnozí se v uplynulých měsících ocitli pod mimořádným lidským a mnohdy i existenčním tlakem,“ uvedl Robert Kolář.

„Chceme tím alespoň trochu pomoci naší vlasti a domácí kultuře. Nepochybuji o tom, že Antonín Dvořák by sám takový koncept festivalu bez zaváhání podpořil,“ doplnil Kolář.

Dramaturgie festivalu připomene také 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Jeho díla zazní v komorním i orchestrálním provedení, například Missa solemnis v podání Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704. Díky dirigentovi Hrůšovi a rezidenční České filharmonii se ke slovu dostanou i významné Beethovenovy instrumentální koncerty.

Nová programová řada Pro budoucnost se od letošní sezony stane platformou pro vystoupení mladých hudebníků a pro prezentaci nových projektů Akademie klasické hudby zaměřených na vzdělávání a podporu mladých umělců. Více informací k programu je na webu festivalu.

Loňský ročník festivalu Dvořákova Praha během více než dvou týdnů přilákal téměř 16 tisíc posluchačů, podobně jako v předchozích letech.