Tip z iVysílání: Mussoliniho dny jsou sečteny. Ty poslední prožívá s Nerem a Fondou

Z iVysílání: Poslední dny Mussoliniho (lze přehrát do 25. 5.) (zdroj: ČT24)

Válečné drama Carla Lizzaniho zachytilo v roce 1974 Poslední dny Mussoliniho. Přibližuje fašistického diktátora v dramatických chvílích, kdy se na sklonku druhé světové války marně snažil vymanit ze sevření spojeneckých sil, partyzánských brigád i vlastní zodpovědnosti. Sledovat závěr Duceho cesty k vlastní zkáze je v iVysílání možné do 25. května.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Benito Mussolini, jeden z vůdců Osy, vládl Itálii po dvě dekády a jeho působení dodnes zanechává na Apeninském poloostrově své stopy. Italský snímek odstiňuje přerod sebevědomého diktátora k uštvanému starému muži, který ani není schopen se zpříma ohlédout za svou minulostí. 

Na filmovém plátně Duceho ztvárnil americký představitel nerudných mužů a záporáků Rod Steiger. Jako italský vůdce se potkal na plátně mimo jiné s Francem Nerem v roli komunistického partyzána Waltera Audisia nebo Henry Fondou, který se představil jako kardinál Schuster – nejprve nadšený příznivce Mussoliniho a následně veřejný kritik italských rasových zákonů.

Sám režisér snímku Carlo Lizzani se za druhé světové války, už jako student římské filmové školy, zapojil do protifašistického odboje. Téma partyzánské války pak zpracoval ve svém celovečerním debutu Pozor, banditi! (1951).

Poslední dny Mussoliniho (19974, režie: Carlo Lizzani)
Zdroj: ČT

Před samotným natáčením Posledních dní Mussoliniho využil  zevrubné historické zkoumání svého filmového kolegy a novináře Fabia Pittorrua. Scénář napsali společně s ambicemi věrné historické rekonstrukce.