Láska v čase korony je komplikovanější. Nový seriál ČT oboje bere s humorem

Tomáš Baldýnský: Pandemie i triviální věci komplikuje (zdroj: ČT24)

Lupiči před dveřmi, hrubá mouka a učitelka na telefonu. Postavy a rekvizity, s nimiž rozehrává Česká televize nový komediální seriál Láska v čase korony. Příběhy obyvatel jednoho činžovního domu odráží situace, které během omezení v důsledku koronavirové krize zažívají sami diváci. Jejich historkami je také postupně vznikající scénář inspirován. První díl z celkem šesti odvysílá Česká televize 4. května ve 21:10 na Jedničce.

„Naší ambicí je vyprávět příběhy, jejichž hrdinové zažívají to, co zažíváme my teď. Zasmát se životu v karanténě, ukázat, že se dá zvládat, možná i to, že karanténa může být k něčemu dobrá. A zároveň vyzkoušet, zda lze napsat a natočit aktuální příběh a během týdne ho dopravit na obrazovku. Naši hrdinové budou prožívat to, co my před několika dny,“ říká kreativní producent a autor námětu Tomáš Baldýnský. Autor, jenž je podepsán i pod dalšími komediálními seriály ČT Poldové a nemluvně a Kosmo.

Dodává, že cílem seriálu není současné dění zlehčovat, ale „naopak s humorem a laskavostí poukázat na to, že mezilidské vztahy pokračují i v době pandemie“. Jen často mnohem komplikovaněji.

„Jsou lidi, kteří někoho milujou, ale nesmí se s ním potkat, jsou lidi, kteří někoho nemilujou, a musí s ním být. Tyto věci za normálních okolností rozhodně nejsou takové, jaké jsou dnes,“ domnívá se Baldýnský. Láska v názvu seriálu je proto myšlena do jisté míry prý ironicky.

Hlavními hrdiny hořkovtipného příběhu jsou teenager Franta, jehož rodiče se nestihli vrátit ze zahraničí, senior Libor, který je po letech odkázán sám na sebe, protože jeho žena uvízla mimo město, a mladý manželský pár Petr a Anna, pro který je zákaz vycházení rozhodující zkouškou vztahu.

Herci nosí ochranná „akvária“

Omezení v souvislosti s covidem-19 zasáhla i do způsobu natáčení v režii Jana Bártka a Jakuba Machaly. Na place jsou při vzniku scén přítomni pouze herci a robotické kamery, počet členů štábu je minimální. Scénáře i organizace natáčení vznikají pomocí telekonferencí.

Herci navíc hrají v ochranných transparentních krychlích. „Podle hygienických opatření jsme postavili natáčení tak, že postavy jsou samy doma, s ostatními mluví přes skype, a ústřední dvojicí jsou manželé Petr Vršek a Zita Morávková, kteří žijí spolu, takže jsme si říkali, že budou moci být spolu bez roušek i před kamerou. Ale asi týden před natáčením nás upozornilo právní oddělení České televize, že porušujeme usnesení vlády, podle něhož nikdo nesmí být ani na sekundu mimo domov bez roušky. Vyřešili jsme to pomocí věci, kterou nazýváme ‚opuha‘, což je zkratka pro ochranný prostředek umožňující hereckou akci,“ vysvětlil Baldýnský. 

Iva Pazderková
Zdroj: ČT

Pravidla se od té doby změnila, umělecká produkce je možná nyní i bez roušek, natočeny jsou ale už tři díly, takže „akvária“ sundají herci až v druhé polovině seriálu. 

V něm se vedle zmíněných herců objeví také Iva Pazderková, Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Jakub Nemčok, Sára Korbelová a Filip František Červenka.