Umělci a moderátoři budou moci odhodit roušky. Výjimku schválila vláda

Události: Herci a moderátoři budou moci sundat roušky (zdroj: ČT24)

Herci a další umělci se můžou zbavit nepohodlného zakrývání dýchacích cest, schválila to ve čtvrtek vláda. Ti, kteří se vrátili ke své práci, museli mít doposud roušky, stejně jako všichni ostatní lidé v Česku. Výjimka z protipandemických opatření se týká například i moderátorů ve zpravodajství. Zakrývání úst přináší problémy například neslyšícím, kteří dokáží za normálních okolností odezírat ze rtů.

Podle režiséra a uměleckého šéfa Činoherního klubu Ondřeje Sokola je obličej jedním ze základních vyjadřovacích nástrojů herce. „Když je ho vidět polovina, je to taková herecká paralympiáda, ale musíme se s tím nějak vyrovnat,“ řekl.

Rouška je problematická i pro tanečníky, kterým se pod ní hůř dýchá. Kromě umělců však musí mít roušky například i moderátoři nebo překladatelé do znakové řeči, pro neslyšící je přitom velmi důležité vidět i na ústa.

Natáčení filmů s rouškami nemohlo pokračovat

Kvůli vládním opatřením v souvislosti s koronavirem museli zastavit práci i filmaři, natáčení filmů v rouškách je podle nich nesmysl. K práci se teď může vrátit například i režisér filmu Admin Olmo Omerzu. „My musíme skutečně čekat na ten moment, kdy se nám to uvolní a povolí se nám natáčet s herci bez roušek,“ řekl před časem. 

Moderátoři však budou moci sundat roušky pouze v případě, že budou ve studiu sami a nebudou tam mít žádného hosta. Navíc budou muset mít PCR test na koronavirus s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny, to platí i pro herce.

Mezi účinkujícími a dalšími osobami, jako jsou spolupracovníci nebo diváci, musí být dodržen dvoumetrový odstup. Místo provádění či natáčení díla nebo pořadu musí být pravidelně dezinfikováno, v případě uzavřených prostorů také větráno.