Hlavně se nevzdat. Výstup na K2 má být v současné situaci inspirací

Trailer: K2 vlastní cestou (zdroj: Bontonfilm)

Klára Kolouchová jako první Češka zdolala tři nejvyšší hory světa. Při jejích cestách na vrchol ji dva roky sledovala dokumentaristka Jana Počtová. Snímek K2 vlastní cestou měl vstoupit do tuzemských kin 16. dubna. Opatření proti šíření nemoci COVID-19 premiéru znemožnilo, tvůrci alespoň zveřejňují trailer. Věří, že v náročných dobách může být odhodlání české horolezkyně inspirací.

„Klářin příběh má v sobě sílu sám o sobě. Během dokončování jsem si ale uvědomila, že je v lecčems aktuální i pro současnou situaci a mohl by být pro nás pro všechny inspirativní. Jakkoliv to možná může znít nabubřele,“ říká režisérka Jana Počtová. „Klára se totiž nikdy nevzdala, vždycky našla vnitřní sílu jít dál, překonat i ty nejtěžší překážky a vylézt na kopec, který se jevil v mnoha momentech zcela nedosažitelný.“

Nebezpečnou horu K2 zdolala Klára Kolouchová až na třetí pokus. Její první výpravu smetla lavina, při druhém pokusu ji zradilo zdraví. Také během loňského – třetího a nakonec úspěšného – výstupu nastal okamžik, kdy osud její expedice visel na vlásku.  

Horolezkyně: V extrémní situaci si uvědomím, čeho si nevážíme

„Před rokem touhle dobou jsem byla uprostřed vysokých hor, v extrémních podmínkách mimo veškerou civilizaci. Tam si vždy znovu uvědomím, co všechno jsem doma brala jako samozřejmé a jak moc mi to chybí,“ přiznává horolezkyně.

„Že žijeme v báječné době, která nám nabízí neskutečně moc – až moc. A že si toho občas nevážíme. A teď ten extrém zažíváme všichni u nás doma, právě uprostřed té civilizace. A společně se těšíme na návrat do normálu,“ dodává, v čem její příběh zapadá do současné situace.

Premiéra jako dárek k výročí?

Kdy by se ona i diváci mohli těšit na premiéru filmu, nedovedou tvůrci zatím upřesnit. Jedním z nápadů je uvést snímek letos v červenci, k výročí, kdy Klára Kolouchová K2 vlastní cestou zdolala.

Dokument vznikl v produkci společnosti Bontonfilm Studios a mimo jiné s přispěním České televize.