Filmová upoutávka týdne: Tajná zahrada odhalí svá kouzla i Colinu Firthovi

Producenti Harryho Pottera zřejmě našli další literární materiál, který skrývá dostatek magického potenciálu, aby se mohl předvést v kinech. Adaptace se tak dočkala kniha The Secret Garden (Tajná zahrada), která se podobně jako kdysi kouzelnická série opírá o dosud neznámé dětské představitele, ale zahrnuje i zavedená herecká jména jako Colin Firth a Julie Waltersová.

Tajná zahrada vypráví příběh desetileté Mary Lennoxové, která se sice narodila v Indii bohatým britským rodičům, ale když nečekaně zemřou, je jako sirotek poslána zpět do Anglie, aby žila se svým strýcem Archibaldem Cravenem na jeho odlehlém venkovském sídle.

Mary začne odhalovat mnoho rodinných tajemství, obzvlášť když narazí na bratrance, který kvůli nemoci zůstává zavřený v domě. Jejich životy promění objev tajné zahrady, která má neobyčejnou moc.

Britský snímek podle knihy od Francis Hodgson Burnettové vznikl v režii Marca Mundena, který zatím slavil úspěchy hlavně v televizním prostředí. Je mimo jiné držitelem tří cen BAFTA, a to za práci na snímku Kainovo znamení a seriálu National Treasure. Není ale jediný, pro koho je The Secret Garden „velkou“ premiérou. Jen málo zkušeností má zatím představitelka Mary Dixie Egerickxová, jejíž dosavadní nejvýraznější počin je film The Little Stranger od Lennyho Abrahamsona.

Firth se vrací do zahrady

Tajná zahrada má ale místo i pro známější osobnosti. Mimo jiné Julii Waltersovou, která si zahrála ve zmíněné sérii Harry Potter. Roli strýce, ke kterému Mary přijíždí, pak ztvárnil Colin Firth, kterého v současnosti mohou diváci vidět ve válečném dramatu 1917.

Jeho bohatá filmografie se ale táhne až do osmdesátých let minulého století a zahrnuje romantické komedie jako Deník Bridget Jonesové a Láska nebeská, tak i dramata jako Single Man a Jeden musí z kola ven. Vrcholem jeho kariéry zatím byla role krále Jiřího VI. v historickém snímku Králova řeč, za níž byl oceněn Oscarem.

Colin Firth
Zdroj: Reuters/John Sibley

Zajímavé pak je, že Firth nehraje v adaptaci Tajné zahrady poprvé, jeho jméno figuruje i v televizní verzi z roku 1987. Knížka totiž už v minulosti přilákala nejednoho filmaře. Dosud nejznámější verzi vytvořila nejspíš v roce 1993 polská režisérka Agnieszka Hollandová, která je v českém prostředí známá jako absolventka FAMU i prací mimo jiné na sérii Hořící keř.

Co ještě stojí za pozornost z budoucích filmů

Někdy se tvůrci ale raději inspirují realitou, která umí být dramatičtější než fantazie scenáristů. A někdy ani nechodí příliš daleko do minulosti. Snímek Jeskyně, který se v českých kinech objeví v červnu, se totiž zakládá na událostech z roku 2018.

Zachycuje případ mládežnického fotbalového týmu v Thajsku, který kvůli monzunovým dešťům uvízl v zatopeném jeskyním komplexu. Několik dní trvalo jen to, než je záchranáři objevili na jednom ze vzdálenějších míst v jeskyni, kam kvůli vodě skupina musela ustoupit. Následně se rozjela operace s cílem uvězněné dostat v pořádku ven.