Kreslíř P. Craig Russell přibližuje operu komiksem, jeho kniha vyšla už i v Česku

Kniha přibližuje operu komiksem, vyšla i v Česku (zdroj: ČT24)

Americký kreslíř P. Craig Russell ve své knize Kouzelná flétna ukazuje, jak vypadá opera bez hudby. V atraktivní komiksové podobě představuje často spletité zápletky světových děl. První české vydání knihy má ambici přilákat k opeře i ty, kterým byla až dosud vzdálená.

„Kouzelná flétna je skoro nejsložitější opera na výklad,“ říká dirigent Jaroslav Kyzlink. Přesto si získala miliony lidí, aniž by museli nutně rozumět jejím slovům. Aby se diváci v ději opery orientovali, mají během představení k dispozici titulky. Jsou ale i jiné způsoby, jak příběhu porozumět.

P. Craig Russell ve své knize Kouzelná flétna a další operní příběhy nyní nově přibližuje světová díla i českým čtenářům. I když komiks postrádá hudbu, má větší prostor podrobněji popsat děj.

Dveře do světa opery

„Najednou zjistíte, že to, co vám odzpívají na jevišti s mečem v ruce, je obrovsky akční scéna, kterou vás ani nenapadne v té opeře hledat,“ vysvětluje Václav Dort z nakladatelství Comics Centrum, které Russellovu knihu vydalo.

Russellovo podání příběhů ale oproti původnímu libretu nese řadu změn. Třeba postava Papagena se mění z hlupáka ve vychytralce a odlišný je i finální střet dobra se zlem. Spíš než doslovným přepisem děje představení má totiž kniha ambice stát se atraktivním klíčem, který otevírá dveře do světa opery.