Láska nad uranovými doly. Dejvické divadlo vypráví příběh podle Jiřího Stránského

Události v kultuře: Dejvické divadlo hraje Jiřího Stránského (zdroj: ČT24)

Diváci znají seriál Zdivočelá země nebo snímek Bumerang, ke kterým napsal scénáře. Nedávno zesnulý Jiří Stránský při výpovědi o brutalitě komunistických věznic vycházel také ze své povídkové knihy Štěstí. Podle jedné z povídek napsal i divadelní hru Játra. S Dejvickým divadlem ji nyní uvádějí jeho vnučky Josefína a Antonie Formanovy.

Mezi haldami nad uranovými doly se odehrál nečekaný příběh lásky. Žena na konci života vzpomíná, jak potkala svého muže, tehdy politického vězně. Nejhorším lágrem začátku padesátých let prošel i Jiří Stránský, po otravě během těžby málem zemřel.

Příběh svého dědečka nyní vyprávějí jeho vnučky. Hlavní postava Radka se podle nich Jiřímu Stránskému podobá naturelem, i tím, co prožil. „Je to kluk, kterého zavřeli, když mu bylo devatenáct nebo dvacet let. Podoba je i v tom, že ten náš Radek na té haldě píše a je nemocný, má špatné krvinky,“ přibližuje režisérka představení Josefína Formanová.

Fiktivní příběh i skutečné osudy Stránského tak splývají. „Myslím, že děda doplňoval ty příběhy svými zážitky. I ten vztah, který má Radek ke Květě, je přesně takový, jaký měl náš děda k babičce, i když se nepotkali přímo takhle na haldě,“ dodává její sestra Antonie. 

Dejvické divadlo vzalo poprvé do hry i prostor bývalého antikvariátu. Přirozenou součástí scény je tak i výhled od ulice. Hra není jen nostalgickou vzpomínkou na lásku, ale i reflexí toho, jak minulost ovlivňuje blízké bývalého vězně, včetně té nejmladší generace. Postavu vnučky Jiří Stránský ve scénáři neměl, autorky ji tam ale dopsaly.

Po boku Antonie Formanové v představení Játra hrají Johanna Tesařová, Jana Holcová, Lukáš Příkazký, Klára Fleková, Mariana Hradilková, Anežka Konečná nebo Natálie Rajnišová, která současně navrhla scénu a kostýmy. Pod úpravou textu Jiřího Stránského jsou podepsány Josefína Formanová a její matka Klára Formanová.