Zemřel spisovatel Jiří Stránský, tvůrce Zdivočelé země

Zemřel spisovatel Jiří Stránský (zdroj: ČT24)

V 87 letech zemřel ve středu spisovatel, scenárista, překladatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský. Informaci serveru Deník N potvrdil ČTK předseda Českého centra mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček.

Jiří Stránský je například autorem knihy Zdivočelá země, podle níž vznikl stejnojmenný televizní seriál. Ve svých dílech čerpal z vlastních zkušeností člověka, který byl za komunistického režimu dvakrát uvězněn.

Napsal řadu próz, byl autorem scénářů k seriálům a filmům a spoluautorem dokumentu Ztráta paměti. Na kontě má i rozhlasové hry, fejetony a překlady z angličtiny. 

Skautské desatero Jíry Stránského. Dokument o politickém vězni, spisovateli, šlechtici a skautovi Jiřím Stránském (zdroj: ČT24)

„Tu radost jim neuděláme.“ Motto, které Jiřímu Stránskému prý zabraňovalo dát před těmi, kteří ho ponižovali, najevo, že je ponížený. V roce 2016 se stal laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Udělována je za odvahu, statečnost a lidskost.

„Musíš se zbavit touhy se mstít“

Stránského otec, významný pražský advokát, pocházel ze starobylého českého šlechtického rodu, matka byla dcerou prvorepublikového předsedy vlády Jana Malypetra. Stránský (* 12. srpna 1931) vyrůstal v prostředí, v němž se potkávaly politické i umělecké osobnosti. Po únorovém puči 1948 byla rodina perzekvována. Zatčen byl Stránského otec i bratr, on sám byl vyloučen z gymnázia a rodina se musela vystěhovat z Prahy.

„Mám dvě kréda, jimiž se řídím,“ uvedl Jiří Stránský u příležitosti svých osmdesátin. „Jedno mě naučil kriminál a to zní, že je škoda každého dobrého slova, které se neřeklo. To druhé mě naučil básník Jan Zahradníček.“

Když Jan Zahradníček viděl, jak bych chtěl komunisty vraždit, tak mi říkal: Jiříku, nerad radím, ale musíš se co nejrychleji zbavit své touhy se mstít a své nenávisti. Protože první obětí budeš ty.
Jiří Stránský

Stránský byl od mládí zapřisáhlým odpůrcem totalitních režimů. Jako student gymnázia se zapojil do květnového povstání v roce 1945. Za komunistické totality pak byli zatčeni Stránského otec Karel i bratr Jan, a nakonec i Jiří Stránský sám.

V roce 1953 byl za vykonstruované obvinění z velezrady odsouzen k osmi letům vězení a na svobodu se dostal až v roce 1960 na amnestii. Předtím prošel několik pracovních táborů, včetně jáchymovských dolů. V roce 1974 byl za údajné rozkrádání znovu odsouzen na tři a půl roku, propuštění se dočkal po polovině trestu.

Jiří Stránský v pořadu Uvolněte se, prosím (2008)

Spisovatelem ve zdivočelé zemi

Za zdmi vězení se Stránský setkal s tehdejší intelektuální elitou. Básník Jan Zahradníček jej dokonce ovlivnil v rozhodnutí psát. Stránský ale říkal, že se stejně jako Josef Škvorecký nepovažoval za spisovatele, ale za vypravěče. Přestože byl dvakrát vězněn, svou první sbírku povídek nazval Štěstí.

Zdivočelá země
Zdroj: ČT

Až do listopadu 1989 byl zakázaným autorem. Napsal řadu próz (mimo jiné Povídačky pro Kláru, Přelet, Tichá pošta) a scénářů (Tábor Černého delfína, Bumerang, Kousek nebe). Z jeho románů Zdivočelá země o osidlování pohraničí po roce 1945 a dalších poměrech v něm a Aukce, ve kterém osudy hrdinů dovedl až do konce 80. let, vznikl televizní seriál.

V roce 1990 se stal členem českého PEN klubu a od roku 1992 mu po téměř 14 let předsedal. Byl také členem Konfederace politických vězňů a od února 2000 až do roku 2006 zasedal v Radě Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj kinematografie.

Za svoji činnost i občanské postoje získal řadu ocenění. V roce 2001 mu prezident udělil medaili Za zásluhy. Za dlouholetou práci pro skautské hnutí obdržel v roce 2011 nejvyšší skautské ocenění – Řád stříbrného vlka. Ve stejném roce pak Stránský získal medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění).

Byl laureátem Ceny Karla Čapka, v roce 2015 se stal Rytířem české kultury a před třemi lety dostal Cenu Arnošta Lustiga.

Štěstí napodruhé

Nedávno vydal novou knihu nazvanou Štěstí napodruhé, která navázala na soubor povídek Štěstí z roku 1969. Drtivá většina výtisků byla tehdy zabavena a zničena. „Štěstí napodruhé je taková podivná knížka, kde je všechno možné včetně devadesátiminutového scénáře na němý film. Texty jsem napsal ještě v kriminále, ale našel jsem je až při stěhování po úmrtí mé ženy v roce 2010,“ řekl letos v lednu Stránský.

S manželkou Jitkou, která byla architektka, žil Stránský od roku 1960 až do její smrti v roce 2010. Narodily se jim dvě děti – syn Martin a dcera Klára. Vztah mezi Stránským a jeho ženou byl silný a trvalý, již před svatbou jej sedm let navštěvovala ve vězení.