Ankara poznává český design od verzatilek po Olgoj Chorchoj

Galerie moderního umění v Ankaře zve na přehlídku českého designu. Historii i současnost toho nejlepšího, co čeští tvůrci v této oblasti nabízí, přibližuje výstava Shapes and Shapers. Je společným dílem velvyslanectví v Ankaře a Českého centra v bulharské Sofii.

„V Turecku je jako všude jinde po světě známé a populární české sklo, které tvoří součást interiérů řady tureckých veřejných institucí i soukromých rezidencí. Výstava má ambici povědomí o českém designu rozšířit, a to jak skrze představení studií a tvůrců, kteří se zde ještě neměli možnost prezentovat, tak i malým výletem do historie českého designu za posledních sto let,“ uvedla k projektu jeho kurátorka Tereza Porybná.

Známá jména i designérské talenty

Výstava sestává ze tří částí. Úvodní vychází z putovního projektu Příběh českého designu, který se s podtitulem „od kubismu do 21. století“ rozhodla loni v zahraničí odvyprávět Česká centra ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem. Turečtí návštěvníci se tak mohou seznámit s ikonickými kousky, jako je kolo Favorit z padesátých let, karafa a sklenice od Adolfa Matury, hračky od Ladislava Sutnara, ale i s běžnými předměty, třeba kapesním nožem „rybička“ nebo verzatilkou.

Další část představuje nové i starší kolekce českých sklářských a nábytkářských značek Lasvit, Rückl, Bomma a TON, pro něž tvoří významní tuzemští designéři jako Lucie Koldová, Rony Plesl, Maxim Velčovský nebo studio Olgoj Chorchoj.

Ve třetí části je pak prostor věnován tvorbě mladých talentů a výrazných tváří českého designu. Objeví se zde i díla vytvořená přímo pro ankarskou výstavu, například textilie z recyklované merino vlny od držitelky ceny Designér roku 2018 Terezy Rosalie Kladošové nebo ručně tkaný triptych od studia Geometr.

V Ankaře je k vidění výstava českého designu (zdroj: ČT24)

V prostorech bývalého železničního depa se mohou zájemci s českým designem seznamovat do konce října. Galerie, kde se výstava koná, je nejvýznamnějším a největším centrem moderního umění v turecké metropoli. Pro české umělce a designéry je projekt šancí, jak prohloubit stávající nebo uzavřít nová partnerství na tureckém trhu.