Češi nejsou liberálové, jenom jim je všechno jedno, myslí si polský překladatel Kaczorowski

Češi nejsou liberální, spojuje je láska k pivu a jejich životním gestem je průměrnost. S ne zrovna lichotivými dojmy z obyvatel sousední země se listu Gazeta Wyborcza svěřil polský prozaik Aleksander Kaczorowski. Podle tohoto překladatele českých autorů a mimo jiné autora životopisů Oty Pavla a Václava Havla není moc důvodů, proč by si Poláci měli Čechy idealizovat.

Prahu navštívil Aleksander Kaczorowski porvé v roce 1990 a zažil prý „civilizační šok“. Ve srovnání s tehdejším Polskem se mu české hlavní město jevilo jako „živé evropské město, které se rychle vzpamatovalo z komunismu“. Zamiloval si prý české hospody, které – možná s mírnou nadsázkou – sehrávají v Česku stejnou roli jako v Polsku kostely.

Češi se stydí, že nebojovali za svůj stát

Česká společnost byla podle padesátiletého literáta vytvořená zdola, bez kléru a poněmčené šlechty a i bez ambicí proniknout do vyšších vrstev, na rozdíl od Poláků, kde se potomci rolníků toužili vyrovnat někdejším pánům. Češi ale podle něj občas Polákům závidí tradice hrdinského odporu a bojů, protože se hluboce stydí, že české dějiny od roku 1938 představuji jen sled kapitulací.

„Společnost, která nebyla s to bojovat za svůj stát, se nakonec změnila v pospolitost konzumentů, které spojuje láska k pivu. Je to dobře vidět v próze Oty Pavla, který jako zralý člověk dospěl k názoru, že na něm nic nezáleží, a tedy musí prožít svůj život co nejlépe, uzavřen v soukromí a u psaní knížek,“ poznamenává Kaczorowski.

Právě prózy Oty Pavla ho z české literatury zřejmě nejvíce okouzlily. Život jejich autora přiblížil polským čtenářům také v biografii, za niž je v Polsku nominován na prestižní literární cenu Nike. V českém překladu má kniha vyjít příští rok. Kaczorowski se domnívá, že zatímco česká kultura stojí za pozornost, Češi už méně.

„Nesnáším Čechy. Dlouhodobě mě strašně rozčilují. Je to země zajímavé kultury, zvláště ve dvacátém století, ale ti lidé? Potvrzení průměrnosti u (Bohumila) Hrabala se mi líbí jako literární gesto, ale ne jako životní postoj. Taková mentalita je z dlouhodobého hlediska destruktivní,“ prohlásil Kaczorowski.

Kaczorowski: Češi nejsou liberálové

„Češi nejsou liberální. Většině lidí je prostě všechno, jak říkají, u p**ele,“ obává se. Zdrojem ustavičného zklamání je pro něj  prý česká politika. Poukázal na to, že Češi volí tak, že Česku vládne „populistická strana postkomunistického aparátčíka Andreje Babiše“, kterému sice „říkají český Berlusconi, ale je to kdosi na způsob ukrajinského oligarchy“, a prezidentem je Miloš Zeman sympatizující s Ruskem. Česko je podle spisovatele hluboce infiltrované ruskou propagandou. 

„Hodně se mluví o českém rovnostářství (…), ale je to společnost hluboce konzervativní, jako v Rakousku. To je ta střední Evropa, nad kterou se po staletí vznáší pach kyselého zelí,“ varuje Kaczorowski. 

Za doklad nerovné společnosti považuje mimo jiné, že na tuzemské politické scéně nepůsobí mnoho žen a Česko nikdy nemělo premiérku. „Český svět, zvláště v období, kterým se zabývám, je světem mužů. Uvědomil jsem si to, když jsem psal životopis Václava Havla. V jeho dramatech ženy přepisují na stroji texty svých milenců, oddávají se jim a občas vaří. To je ještě jeden argument pro to, abychom si Čechy neidealizovali,“ upozorňuje své krajany. Poláci se totiž podle něho rychle počešťují, a stávají se tak nudnou měšťáckou společností.

Aleksander Kaczorowski
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK