Češi jsou protivní, obézní a frustrovaní z politiky. Tak to vidí polská kniha To není ráj

Události v kultuře: Polská kniha To není ráj (zdroj: ČT24)

To není ráj. Tak zní název nové polské knihy, která se věnuje Čechům a Česku. Autorem sbírky reportážních úvah je novinář Michał Zabłocki, který v tuzemsku působil jako zpravodaj polské tiskové agentury. Za cíl si dal uvést na pravou míru idealistické představy, které podle něj Poláci o svých jižních sousedech mají.

„Život v Česku je nudný, monotónní a bez přitažlivosti tak jako v Polsku a jiných zemích Evropy. A ráj, který v české národní hymně tak vychvaluje Josef Kajetán Tyl, to jsou dnes bohužel jen prázdná slova,“ píše v knize To není ráj Michał Zabłocki.

Jeho pohled je nemilosrdný. Autor popisuje stát, který zapomíná na chudé, je prolezlý korupcí a plný protivných a kvůli nezdravé kuchyni obézních lidí. V politice podle něj vládne hrubost, mezi voliči frustrace. „Možná jsem příliš krutý. Ale to jsem prostě viděl, takové mám zkušenosti,“ říká autor.

Nejen pivo a knedlíky

Ve skicách o současném Česku, jak zní podtitul knihy, chtěl Michał Zabłocki podle svých slov uvést na pravou míru mýty, které v Polsku o Češích panují, tedy že jsou to přívětiví lidé s pokrokovými názory.

„Nejčastěji se tu mluví o Česku jako o místu, kde je možné příjemně strávit čas, jet na pivo, jet na knedlíky. Michał Zabłocki ovšem ukazuje úplně jiný obraz této země,“ komentuje záměr knihy nakladatelka Katarzyna Niedurnyová. „Myslel jsem hlavně na to, aby Polák prostě víc Čechům rozuměl,“ dodává Michał Zabłocki.

Poláci mají knihy o svých jižních sousedech rádi. Ty pravidelně slaví úspěch také u českých čtenářů. Mezi bestsellery se zařadily třeba reportáže Mariusze Szczygieła, který ovšem k Čechům bývá shovívavější.

„Michał ukázal to, co se skrývá za tou pohodou. Já vždycky říkám, česká radost, a pod ní je co? Český smutek,“ říká Mariusz Szczygieł, autor titulů Gottland nebo Udělej si ráj.

Michał Zabłocki svou knihu předložil polským čtenářům před dvěma týdny. Nabídka na vydání českého překladu ze země, která podle autora není rájem, zatím nepřišla.