Klip týdne: Ghost s nádechem šedesátek doplňují střípek do legendy

Víte, co se stalo v pátek třináctého v roce 1969? Odpověď vám dají švédští Ghost, kteří nečekaně vydali nový singl v podobě skladby Chapter 8: Kiss The Go-Goat (Kapitola 8: Polib ko-kozla). Ten zároveň doplnili i videoklipem, jenž je dalším kouskem do skládačky jejich příběhu.

To bylo tenkrát tak: Papa Nihil, frontman původních Ghost, tehdy ještě jako mladý jinoch vystupuje se svou kapelou spolu se Spooky Tooth v kultovním losangeleském klubu Whiskey and Go Go, jenž byl v druhé polovině 60. let domovskou základnou takových jmen jako The Doors, The Byrds či Love, a v 90. letech hostil kapely jako Nirvana, Soundgarden či Mudhoney.

Satanské verše přivádí do varu nejednu fanynku, jež fascinovaně hltají každý jeho vilný pohyb. To vše pozoruje z balkonu jeho vyvolená. Stržen atmosférou a opojností vlastní jedinečnosti však udělá Papa Nihil osudovou chybu… 

Singl jako předzvěst sběratelského EP

Skladba je součástí EP Seven Inches of Satanic Panic, jež vyjde v podobě vynilu 27. září v omezeném počtu pěti tisíc kusů jako pocta k 50. výročí. Součástí limitované edice bude též kniha fotografií včetně několika velkoformátových a nový booklet doplněný ilustracemi. 

Někteří mohou Papa Nihila vidět spolu s kardinálem Copiou i naživo. Poté, co o prázdninách vystoupili spolu s Metallicou ve vyprodaných  pražských Letňanech, totiž zavítaj Ghost do české metropole ještě jednou, a to 1. prosince, kdy se představí již samostatně v O2 universum.

Ghost je švédská heavymetalová hudební skupina založená v roce 2006 ve městě Linköping. Debutové album Opus Eponymous, které vydala v roce 2010, bylo nominováno na švédskou cenu Grammis v kategorii Nejlepší hardrockové/metalové album. Dále následovaly desky Infestissumam (2013) a Meliora (2015). Obě alba získala cenu Grammis, stejně tak jako extended play Popestar (2016).

Identita členů skupiny byla od vzniku Ghost až do roku 2017 neznámá, kromě zpěváka se všichni prezentují pod pseudonymem Nameless Ghoul a na koncertech vystupují v identických kostýmech. Zpěvákův pseudonym je Papa Emeritus a jako jediný během živých vystoupení nosí odlišný kostým. V roce 2016 došlo ve skupině k rozkolu a k odchodu všech členů kromě zpěváka. Zároveň také vyšlo najevo, že se ve skupině několikrát měnili její členové. Jako první svoji identitu v roce 2017 prozradil rytmický kytarista Martin Persner, na něhož navázali další čtyři členové skupiny; klávesista Mauro Rubino, baskytarista Henrik Palm, bubeník Martin Hjertstedt a sólový kytarista Simon Söderberg. Tito čtyři hudebníci zároveň prozradili, že pod pseudonymem Papa Emeritus se skrývá zpěvák Tobias Forge, a podali na něj žalobu, jelikož je údajně okrádal o jejich podíly ze zisků. Forge později svoji identitu potvrdil a oznámil, že se nejedná o konec kapely. Při jednom z posledních koncertů byl „násilně odvlečen“ Papa Emeritus III. a Papa Zero ohlásil příchod nového vůdce, jímž je kardinál Copia, který ohlásil „návrat středověku“. V červnu roku 2018 vyšlo čtvrté studiové album s názvem Prequelle.

Členové: 
Tobias Forge – zpěv
Bezejmenní ghoulové – kytary, klávesy, bicí

Diskografie: 
Opus Eponymous (2010)
Infestissumam (2013)
Meliora (2015)
Prequelle (2018)

Zdroj: Wikipedia 

Ghost
Zdroj: ČT24/FB Ghost