Filmová upoutávka týdne: V majáku číhá šílenství. Podlehnou mu Dafoe i Pattinson

Černobílou pro svůj film volí v dnešní době řada tvůrců. Platí to i pro nový projekt režiséra Čarodějnice Roberta Eggerse, který natočil dílo odehrávající se primárně v majáku, jeho obyvateli jsou Willem Dafoe a Robert Pattinson.

The Lighthouse je snímek zasazený do 90. let devatenáctého století a sleduje dvojici strážců majáku, kteří se potýkají s nepříznivým počasím i bouřlivou náladou. Takové prostředí může zacloumat s duševním zdravím.

Pro režiséra a scenáristu Roberta Eggerse jde o druhý snímek, předtím debutoval mysteriózním hororem Čarodějnice odehrávajícím se v americké divočině sedmnáctého století, který mu na festivalu Sundance vynesl režijní ocenění.

„Možná se to jednou změní, ale nyní nemám vůbec zájem točit filmy ze současnosti. Část toho, co mě na práci baví, je bádání. Takže kdybych nedělal filmy, asi bych byl archeologem. Snaha pochopit, kde jsme a kam směřujeme ve vztahu k tomu, odkud pocházíme, mě fascinuje nejvíc,“ přiblížil v rozhovoru na kulturním webu Vulture režisér s tím, že se zároveň snaží o dobovou přesnost.

obrázek
Zdroj: ČT24

Štáb také nenatáčel na nějakém pohodlném místě, ale za svým majákem zamířil na jih Nového Skotska u pobřeží Kanady, konkrétně na místo zvané Cape Forchu. „Byla to opravdu bolestivá lokace,“ poznamenal Eggers.

Když stavěli maják, zastihl je opakovaně i bouřkový systém označovaný jako Nor'easter, jehož vítr může dosáhnout síly orkánu. „S větrem tak ve filmu nepřeháníme. I kdybych byl od někoho jenom metr daleko, stejně bych ho nemusel slyšet,“ popsal. Vyrovnat se museli i se zimou. „Na lešení mrzla mořská voda,“ podotkl Eggers. Ovšem nelituje volby nehostinného prostředí. Chtěl totiž, aby byl vznik díla náročný.

Maják pro dva

Těžké to tak bylo i pro herce, The Lighthouse stojí primárně na dvou - Willemu Dafoeovi a Robertu Pattinsonovi. Zatímco Dafoea proslavily filmy jako Četa, Poslední pokušení Krista či Hořící Mississippi, Pattinsonova sláva je dosud spojená s upírskou sérií Stmívání.

„Robert a Willem v mnoha ohledech započali svou kariéru rozdílně a jejich přístup k práci se nemohl více lišit. Avšak jak Dafoe pokračoval ve své kariéře a jak se Pattinson rozhodl postupovat v éře po Stmívání, tak oba se začali dívat po zajímavých věcech. Robert odmítl jeden můj jiný film, řekl, že i když se mu líbil, tak ta role nebyla divná a on chce dělat jednom podivné projekty,“ nastínil režisér s tím, že snímek The Lighthouse už splňoval kritérium zvláštnosti dostatečně.

Pattinson se skutečně v posledních letech stal tváří mnoha malých, dramatických i výstředních snímků. V budoucnu pak může jeho jméno vyvolávat jiné konotace než s upírem Edwardem. Po Christianu Baleovi a Benu Affleckovi se totiž stal dalším novodobým představitelem slavné komiksové postavy Batmana. Poprvé se má Pattinson v netopýří kápi představit v roce 2021.