Klip týdne: Jinjer v novince soudí i trestají

Stále populárnější ukrajinští metalcoroví progresivci Jinjer v čele s charismatickou Taťjanou Šmajljuk neustávají v našlápnutém tempu. Po EP Micro, jímž poctili fanoušky na začátku tohoto roku, přicházejí s novinkou Judgement (& Punishment), která je předzvěstí jejich chystaného alba Macro, které vyjde koncem října.

Zatímco EP Micro z ledna tohoto roku bylo jen krátkým cvičením v šílenství a technické brilanci, plnohodnotné album Macro, jež má vyjít 25. října pod hlavičkou Napalm Records, posluchače nasměruje na cestu traumat, mocenského boje a chamtivosti prostřednictvím agresivního growlu a dokonale čistého vokálu zpěvačky Taťjany Šmajljuk za doprovodu stále brilantějšího a sofistikovanějšího projevu této ukrajinské smečky. A nejen to. Jak se zdá, Jinjer posouvají i hranice žánru, jež obohatí například o prvky reggae. 

„Jít od malých věcí k větším je přirozený řád věcí, a my jsme tak vydláždili cestu od ,Micro‘ k ,Macro‘, nesoucí váhu pocitů, emocí a zkušeností. Je to monumentální bod v našem příběhu, kvintesence toho, co z nás dělá to, čím jsme teď jako lidé i jako kapela. Jsme hrdí na každou notu zpívanou a hranou na Macro a nemůžeme se dočkat, až si ji poslechnete!“ uvádí kapela k chystané novince.

„Kolikrát jsme tvrdě reagovali na něco jen proto, že tomu jednoduše nerozumíme? Zdá se, že v nás všech je vrozená lidská vlastnost, že existuje-li něco neznámého, máme sklon zpochybňovat podstatu, zaútočit a nakonec zničit… stejně jako primitivní lidoopi. Ale může se nám to vrátit dvakrát tolik. Každá akce způsobí reakci. Rozsudek (a trest) je reakce. Mějte to na paměti,“ popisuje pak kapela, co je hlavní podstatou a sdělením právě vydaného videoklipu.

Ten vznikl pod režijní taktovkou Shaha Talifty, jenž je autorem už předchozího kousku Perennial. V hororově laděném vizuálu se Taťjana představuje jako čarodějka, která svým jediným chybným rozhodnutím nakonec zničí i sebe sama. 

Ti, jež neměli příležitost užít si vystoupení Jinjer naživo na letošním ročníku festivalu Brutal Assault, mají příležitost 13. listopadu, kdy kapela v rámci turné zavítá do pražského music baru Futurum. 

Jinjer je ukrajinská progresivní metalcorová hudební skupina založená v roce 2009 ve městě Horlivka. Sestava se zpočátku měnila, ustálila se až v roce 2011. O rok později Jinjer vydali debutové studiové album Inhale, Don't Breathe, které pro ně znamenalo velký úspěch. Díky svému vystoupení na kyjevské soutěži získali ocenění Nejlepší ukrajinská metalová kapela roku 2013, odehráli koncert na největším rockovém hudebním festivalu na Ukrajině Best City UA a v roce 2013 se vypravili na své první koncertní turné. Kromě Ukrajiny navštívili také některé sousední země; Rumunsko či Moldávii.
Na jaře roku 2014 bylo vydáno další album Cloud Factory, k němuž Jinjer absolvovali dvouměsíční evropské turné. Další turné plánovali na podzim téhož roku, ale těsně před jeho začátkem vypadl z okna ze třetího patra jejich bubeník Eugene Mantulin a zlomil si páteř, kvůli čemuž muselo být turné zrušeno. Mantulin, jemuž nakonec zachránila život operace zaplacená fanoušky a dalšími muzikanty, se už do kapely nevrátil a byl nahrazen Dmitrijem Kimem.

Diskografie: 
Objects In Mirror Are Closer Then They Appear (2009) EP
Inhale, Don't Breathe (2012)
Cloud Factory (2014)
King of Everything (2016)
Micro (2019) EP
Macro (2019)

Členové:
Taťjana Šmajljuk − zpěv
Roman Ibramkhalilov − kytara
Eugene Abdiukhanov − basová kytara
Vladislav Ulasevič − bicí

Zdroj: Wikipedia

Jinjer
Zdroj: ČT24/Loudwire.com