Palachovo muzeum ve Všetatech se otevře až na podzim. Na výročí okupace ještě nebude připravené

Památník Jana Palacha ve Všetatech nebude dokončený na výročí invaze pěti armád Varšavské smlouvy. Právě na 21. srpna bylo plánované slavnostní otevření rodného domu Jana Palacha. Podle mluvčí Národního muzea Šárky Bukvajové se památník veřejnosti otevře až v druhé polovině září. Zdržení je způsobeno stavebními pracemi.

„Naplánované otevření bylo odsunuto kvůli nedokončeným stavebním pracím,“ uvedla mluvčí Národního muzea, které je správcem památníku. Podle ní by se měl otevřít s asi měsíčním zpožděním. „Přesné datum nevím, ale mělo by to být v druhé polovině září,“ doplnila Bukvajová.

Právě na 21. srpna, kdy se vzpomíná na srpnovou okupaci z roku 1968 a masové demonstrace z roku 1969, je celorepublikově naplánována řada pietních akcí. Otevření památníku v rodném domě Jana Palacha ve Všetatech mělo být jednou z nich.

O zakázku se nikdo nehlásil

Stavět se na místě začalo před rokem v srpnu. Stát budovu koupil už v roce 2015. I kvůli tomu, že se do vypsaného tendru na zřizovatele stavby opakovaně nehlásily firmy, se stavební práce zdržely.

Student Jan Palach se upálil v lednu roku 1969 na protest proti tomu, jak lidé rezignovali na jakýkoli odpor po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. V Praze Palachův čin připomínají dvě pamětní desky na Václavském náměstí, další na zdi Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Palachově náměstí a také hrob na Olšanech.