Milan Lasica, Hynek Bočan a Noční král. Začíná Letní filmová škola

Začíná Letní filmová škola (zdroj: ČT24)

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ), největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Svá nejzásadnější díla na letošním 45. ročníku osobně uvedou a hlavními hosty budou herec Milan Lasica a režisér Hynek Bočan, kteří také převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Přehlídka letos představí současný bulharský film nebo méně známé snímky francouzské nové vlny.

Festivalový program je rozdělený do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod které spadá šestnáct rozmanitých festivalových sekcí. Vedle klasických i méně známých českých a slovenských filmů přehlídka uvede třeba retrospektivy věnované americkému režisérovi Williamu Wylerovi nebo filmům rakouského tvůrce Michaela Hanekeho. Sekce Češi v zahraničí se zaměří na tvorbu kameramana Miroslava Ondříčka.

Nová sekce Terra festivalis má za cíl představit každý rok jinou národní kinematografii, která se v posledních letech výrazně prosadila na mezinárodní scéně. První zemí, na niž se Letní filmová škola zaměří, je Bulharsko. „Boduje na všech světových festivalech, je to velmi zajímavá kinematografie, a navíc je to země nám blízká jak svou historií, tak i současnými problémy,“ říká programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Události v kultuře: Začíná Letní filmová škola Uherské Hradiště (zdroj: ČT24)

Uherské Hradiště opět přivítá řadu zahraničních hostů, přijede třeba rumunský filmař Catalin Mitulescu, ruský režisér Alexej German mladší nebo polští režiséři Lech Majewski a Wojciech Smarzowski, který uvede velmi diskutovaný film Klér o polské církvi.

Na stopě vlně

Festival se tradičně zaměří také na klasiku a důkladně zmapuje filmy francouzské nové vlny. „Francouzská nová vlna je pojem všeobecně známý, ale každý zná tak dva tři nejznámější filmy, my jsme to pojali skutečně komplexně,“ říká Hejlíčková. Kromě titulů jako Nikdo mne nemá rád nebo U konce s dechem si tak diváci mohou vychutnat méně známá, ale zásadní díla Krásný Serge nebo Lola.

Přehlídku zahájí už v pátek odpoledne ve stanu České televize projekce krátkometrážního snímku Nechcete jet do Bembrly?, který v roce 1969 natočil Antonín Moskalyk. ČT kromě filmových projekcí zve také na přednášky a setkání s autory, dorazí třeba herec a režisér Jiří Mádl nebo bývalý zpravodaj v USA a moderátor Událostí Martin Řezníček.

Na festival dále dorazí třeba Vladimír Furdík, který patří k hrstce Čechů a Slováků, kteří se prosadili v Hollywoodu. Jedná se o světově proslulého kaskadéra, který spolupracoval s desítkami režisérů a stovkami hereckých hvězd. V rámci setkání s diváky promluví třeba o natáčení seriálu Hra o trůny, kde ztvárnil děsivého Nočního krále.

Letní filmová škola, kterou pořádá Asociace českých filmových klubů, potrvá do 4. srpna. Kromě filmů nabídne divadelní představení, tvůrčí dílny nebo koncerty. Hudební program letos odstartují Monkey Business, kteří zahrají v sobotu v letním kině na Masarykově náměstí.

Součástí doprovodného programu bude výstava České tiskové kanceláře nazvaná Okamžiky sametové revoluce, která nabídne dosud nepublikované fotografie i známé snímky z revolučního dění v Praze.