Kolaborace, nebo hrdinství? Kryštof Hádek vyváží tajné záběry z okupace

Vídeň/Praha - Režisér a scenárista československé nové vlny Jan Němec po okupaci v roce 1968 vyvezl záběry sovětské invaze do Rakouska, aby se o dění dozvěděl okolní svět. Do stejně dramatické situace se dostane Kryštof Hádek ve filmu, který vzniká podle Němcovy povídky Italská spojka, inspirované tehdejšími událostmi. Rakousko-český snímek bude uváděn pod názvem Krycí jméno Holec - podle příběhu další, skutečné postavy snímku, kontroverzního rakouského starosty Helmuta Zilka, zřejmě spolupracovníka StB.

Do nové vlny přispěl Němec podobenstvím O slavnosti a hostech podle vlastního scénáře anebo filmovým přepisem Lustigova textu Démanty noci. V polovině 70. let odešel do exilu, definitivní zákaz tvorby jej ale postihl dříve, po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Tehdy Němec pořídil v pražských ulicích záběry, které přepravoval přes prakticky uzavřené hranice do Rakouska - vše znovu prožil v autodokumentu Holka Ferrari Dino z roku 2009.

Vypjaté srpnové okamžiky jsou zásadní i v chystaném snímku Krycí jmého Holec, natáčeném podle povídky, kterou vydal Němec před třemi lety v povídkovém souboru Nepodávej ruku číšníkovi. Režisérem ale Němec není, režie se ujal Rakušan Franz Novotny. Podle tvůrců vzniká moderní špionážní drama.

Režisér Jan Němec (vpravo) - z cyklu Zlatá šedesátá
Zdroj: ČT24/ČT

Fikce se skutečnými postavami

Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace a reálné osoby. „V našem příběhu stojí na jedné straně Helmut Zilk, skutečná kontroverzní osobnost, obestřená tajemstvím, jež nebylo plně vysvětleno ani po jeho smrti, a na druhé straně umělec, režisér, který obětuje svou budoucnost pro možná zbytečný akt hrdinství,“ shrnula producentka Monika Kristlová.

Rakouský novinář Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a starosta Vídně, začíná počátkem roku 1968 živě vysílat rozhovory z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Vzbudí tím pádem zájem československé Státní bezpečnosti, která ho přiměje ke spolupráci. Při natáčení rozhovorů se Zilk setká s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní Evou. Do milostného trojúhelníku zasáhne Srpen 1968, mladému filmaři se podaří okupaci natočit a materiál by chtěl dostat co nejrychleji do západních médií. Jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk.

Natáčení filmu Krycí jméno Holec / Kryštof Hádek, Vica Kerekes a režisér Franz Novotny
Zdroj: Novotny Film/Petro Domenigg

Ve filmu jej představuje rakouský herec Johannes Zeiler, režiséra hraje Kryštof Hádek a jejich osudovou ženu Vica Kerekes. Snímek vzniká v česko-rakouské koprodukci, i s přispěním České televize. „Příběh filmu se dotýká skutečných událostí, které propojovaly naše země, na pozadí napínavého dramatu nabízí střet životních postojů Východu a Západu v šedesátých letech. Vypjaté události tu symbolizují období, kdy lidé byli ochotni pro své myšlenky riskovat existenci, možná i život,“ podotkla Monika Kristlová.

Z českých herců byli do příběhu obsazeni také David Novotný, Vilma Cibulková, Jiří Vyorálek či Ondřej Brzobohatý, který se podílí i na hudbě. Po úvodním natáčení v Rakousku se štáb přesouvá do Prahy, kde 5. října obsadí Vinohradskou třídu. Promění ji v akční scénu srpnových událostí 1968.

Do kin se Krycí jmého Holec dostane počátkem roku 2016.