Čtyřlístek a přátelé si v Poštovním muzeu vyměňují známky

Poštovní muzeum v Praze představuje výstavu Čtyřlístek a jeho přátelé. K padesátému výročí slavného komiksu shromáždilo pod tímto názvem známkovou tvorbu Jaroslava Němečka, autora příběhů o čtveřici z Třeskoprsk. A doplnilo ji známkami dalších výtvarníků, kteří také do časopisu přispívali.

Parta z Třeskoprsk spolu kamarádí už padesát let, k výročí dostala druhý celovečerní film (Velké dobrodružství Čtyřlístku mělo premiéru v dubnu tohoto roku) a dvě nové známky. Po těch s motivem Čtyřlístku se vždycky jen zapráší, celkem se jich už prodalo bezmála čtyřicet milionů.

Největší sháňka byla na poště po známce s Fifinkou, která samostatné „portréty“ oblíbených komiksových postaviček v roce 2010 zahájila. „To byla první známka, která se neolizovala, a mělo to velký ohlas,“ podotýká autor výstavy Martin Říha. 

Kromě samostatných známek s Fifinkou, Bobíkem, Myšpulínem a Pinďou vyšel také v roce 2012 sešitek k prvnímu celovečernímu filmu Čtyřlístek ve službách krále. Aktuální edici z května 2019 doprovázelo i vydání dopisnice.

Čtyřlístek a jeho přátelé na výstavě v Poštovním muzeu (zdroj: ČT24)

Známky podle návrhů Jaroslava Němečka doplnila na výstavě výtvarníkova volná ilustrační tvorba, i v ní ale maluje hrdiny Čtyřlístku, tentokrát ovšem v originálně pojatých pohádkových příbězích. K výstavě Němeček připravil také speciální vydání komiksu s názvem Pošta v láhvi

K vidění jsou navíc poštovní známky dalších autorů, kteří během půlstoletí historie do komiksového časopisu přispívali. Například Adolfa Borna, Karla Franty, Heleny Zmatlíkové či Radka Pilaře. Návštěvníci se mohou seznámit s tím, jak známka vzniká, vybarvit si sami komiks anebo si zahrát poznávací hru. Čtyřlístek a jeho přátelé na ně čekají v Poštovním muzeu do 20. října.