ČT i na podzim dokumentuje život kolem nás: Pivo, manželství, trabant a revoluce

Nová generace Manželských etud a poslední cesta žlutých trabantů patří k dokumentům, které Česká televize uvede ve svém podzimním programu. Z novinek diváky zve také k putování za pivem s Matějem Ruppertem, seznámení s „králem obuvi“ Baťou či k analýze třiceti porevolučních let nebo k dalším osudům převážně romských Ptáčat.

„Dokument je pro Českou televizi zásadní žánr. V posledních letech se navíc dynamicky rozvíjí a oslovuje nové tvůrce i nové diváky. Jen za loňský rok jsme do vysílání připravili přes dvanáct set dokumentárních filmů nebo cyklů a na řadě projektů spolupracujeme se zahraničními koproducenty,“ připomíná generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Poslední čtvrtinu roku se diváci mohou těšit například na několik cestovatelských dokumentů. Za hranice tento podzim diváky dostanou nové díly Bedekru zaměřené na oblast Beneluxu, cyklus Kiwiland představující Nový Zéland pohledem redaktorky Karolíny Kočí nebo seriál Trabantem z Indie až domů, který několikaleté putování čadících žlutých symbolů NDR uzavře.

Po chmelových stopách celého Česka se mohou zájemci vydat v pořadu Pivní putování, jehož průvodci jsou lékař Zdeněk Susa a zpěvák Matěj Ruppert.

Trailer k filmu Trabantem tam a zase zpátky (zdroj: ČT24)

Na své si přijdou i příznivci historie a osobností s ní spojených. ČT dlouhodobě podporuje tvůrce, kteří přinášejí neotřelý pohled na dějiny. Pod drobnohledem Petera Kerekese tentokrát skončil Tomáš Baťa. Ve snímku Baťa, první globalista přibližuje nejen slavného podnikatele, ale hledá i jeho následovníky.

Bratři Cabani se zase zaměřili na Marii Terezii, chystají její zábavný dokumentární portrét s názvem Panovnice. V historické látce hledali i analogii se současností. „To nám osobně přišlo důležité, i když řadě historiků toto srovnávání nevyhovuje,“ podotýká Michal Caban. 

Připraven je i portrét československého státníka Edvarda Beneše či francouzského paleontologa Joachima Barrandeho. Dokumentaristka Olga Malířová Špátová pak natočila dokument Jednou skautem, navždy skautem. „V naší společnosti, která se ocitá v krizi hodnot, jsou skautské ideály, čest a pravda, důležitější, než kdy dřív,“ domnívá se. 

Podobu současné společnosti pak mapuje i dokudrama Ptáčata, které už deset let sleduje třídu převážně romských žáků. Dále Pasažéři o životě po dětském domově nebo Manželské etudy, které „převzala“ po Heleně Třeštíkové její dcera Hana a divákům představuje novou generaci párů.

Trailer: Manželské etudy – nová generace (zdroj: Aerofilms)

Opomenout nelze výročí sametové revoluce. Za dobou, která uplynula od listopadových událostí v roce 1989, se ČT ohlédne například dvoudílným dokumentem Třicet svobodných. Jako mluvčí v něm vystoupí například Marta Kubišová, Michael Kocáb nebo generál Petr Pavel.

„Snažíme se analyzovat těch třicet svobodných let a hledat mimo jiné odpověď na to, proč ve společnosti panuje značné napětí a nespokojenost. Ještě nikdy v historii se přitom Češi neměli lépe než nyní. Rozdělená společnost ale není českou specialitou, stejným problémům čelí mnoho demokratických zemí. I to je tedy demokracie a svoboda. Náš dokument by měl dokázat, nebo aspoň naznačit, že k tak velké skepsi nemají Češi důvod,“ říká autor námětu a dramaturg Josef Albrecht.

Nadcházející sezonu představí Česká televize také pokračování oblíbených pořadů jako Herbář, Bedekr nebo Co naše babičky uměly a na co jsme my zapomněli. A dokumenty, které vznikly s přispěním ČT, se objeví i v kinech. Například portrét Jiří Suchý – Lehce s životem se prát, oceněný na festivalu v Karlových Varech, nebo snímek Terezy Brdečkové a Joëla Fargese věnovaný jednomu z nejvýraznějších umělců minulého století Jiřímu Trnkovi.