„Pět nominací je fantastický úspěch.“ Dabing Street a Dukla 61 představily českou tvorbu v Monte Carlu

Po pěti letech získala tvorba České televize nominace na prestižním televizním filmovém festivalu v Monte Carlu. Tři šance na Zlatou Nymfu měl komediální seriál Dabing Street, další dvě pak televizní snímek Dukla 61. Čeští tvůrci sice nakonec z Monaka žádnou cenu nevezou, přesto už samotnou účast hodnotí jako obrovský úspěch.

„Je obrovsky cenné, že jsme si dokázali říct o pozornost takhle důrazně. Čili že vybrali rovnou dva projekty, že jsme měli ve dvou kategoriích o šesti nominacích dohromady pět nominací, to je fantastické,“ hodnotí účast na festivalu kreativní producent ČT Michal Reitler.

Hned tři nominace na Zlatou Nymfu získal dvanáctidílný seriál Petra Zelenky Dabing Street. V sekci Komediální seriál soutěžil v kategoriích Nejlepší komediální seriál, Nejlepší herec (Václav Neužil) a Nejlepší herečka (Klára Melíšková).

„Z trojnásobné nominace pro Dabing Street mám samozřejmě ohromnou radost. Nejvíce mě těší, že Zelenkovu humoru, přestože je situován do prostředí typicky českého – do malého na přelomu milénia krachujícího dabingového studia Zero, rozumějí také diváci v zahraničí,“ říká Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál Dabing Street vznikl.

Kategorii však nakonec ovládl izraelský seriál On the Spectrum. Stal se nejen nejlepším komediálním seriálem, ale v hereckých kategoriích uspěli také Niv Majar a Naomi Levovová.

S Marthou Issovou byly nominovány Penélope Cruzová a Patricia Arquettová

Další dvě šance na vítězství měl dvoudílný televizní snímek Dukla 61. Želízka v ohni měl v kategoriích Nejlepší film a Nejlepší herečka. Společně s Marthou Issovou, jež ve filmu ztvárnila hlavní ženskou roli, se o ocenění za nejlepší ženský herecký výkon utkaly globální hvězdy Penélope Cruzová a Patricia Arquettová. Nakonec uspěla Arquettová díky roli v americké minisérii Útěk z vězení v Dannemoře, která vyhrála i celou kategorii.

„Musím říct, že při pohledu na nominace se mi podlomila kolena. Považuji to za obrovský úspěch všech lidí, kteří se na Dukle 61 podíleli. Co mě ale nesmírně potěšilo, je nominace v ženské kategorii. Patricia Arquettová, Penélope Cruzová a Martha Issová jsou moje vůbec nejoblíbenější herečky,“ říká režisér snímku David Ondříček.

Příběh o největší poválečné důlní katastrofě v Československu Dukla 61 se řadí mezi nejpopulárnější tuzemské televizní filmy poslední doby. Promítán byl nejen na festivalech televizní tvorby, ale také na velkých prestižních filmových festivalech včetně Palm Springs Film Festival nebo Chicago International Film Festival. Na tuzemském festivalu v Karlových Varech se stal v diváckém hlasování druhým nejoblíbenějším snímkem, předběhl jej pouze proslulý Rain Man z roku 1988.

Naposledy se o Zlatou Nymfu za Českou televizi ucházel Poslední cyklista Jiřího Svobody v roce 2014. Před šesti lety pak Ivan Trojan získal Zlatou nymfu za svou roli ve filmové sérii HBO Hořící keř.

  • Mezinárodní televizní festival v Monte Carlu již více než půl století prezentuje nejlepší televizní tvorbu z celého světa. Devětapadesátý ročník se konal pod záštitou monackého prince Alberta II. od 14. do 18. června. Čestnou cenu letos převzal herec Michael Douglas.