The Beach Boys se vrátili do Prahy. Good Vibrations je pořád drží na koncertních prknech

Do Prahy se vrátili The Beach Boys (zdroj: ČT24)

Na pódiu pražské Lucerny se v neděli připomněli hudební veteráni amerického surf rocku The Beach Boys – padesát let poté, co na stejném místě vystoupili poprvé. Jejich slavné melodie ze slunné Kalifornie vystačily na více než dvouhodinovou show.

Surfin' USA, zvali Beach Boys v roce 1963 v jednom z jejich prvních velkých hitů na nenáročný den na pláži. Na stejných vlnách se vezou i po půlstoletí, typické vokální harmonie s vícehlasy z nahrávek plných zvukových efektů rozpoznávají fanoušci všech generací.

Kapelu založili na začátku šedesátých let bratři Brian, Carl a Dennis Wilsonové s bratrancem Mikem Lovem a kamarádem Alanem Jardinem. Svými tóny začali šířit víc než dobré vibrace, jak hlásala další slavná skladba Good Vibrations. „Popisuje tehdejší dobu. Rok 1966, to byla síla květinové generace, hippies. Skládal jsem ji z pohledu dívky, která je plná míru a lásky,“ prozradil Mike Love. 

Tehdy ještě netušil, že na pódiu bude vystupovat tak dlouho. Kapelu prý spoluzakládal s jedinou ambicí – vyhnout se práci v rodinné továrně. Dnes je v kapele jediným z původní sestavy, která prošla mnoha personálními obměnami.

Dennis zemřel v roce 1983, Carl koncem devadesátých let, Brian dlouhodobě bojoval s drogami a nakonec si vybral sólovou dráhu. Jeho příběh inspiroval před pěti lety hraný snímek Love & Mercy režiséra Billa Pohlada. Nahlíží i na složité vztahy v kapele, mezi jejímiž členy došlo mimo jiné k soudům o autorská práva.

V Praze hráli The Beach Boys naposledy před dvěma lety, do Československa poprvé přijeli ale už v časech nastupující normalizace. Koncertovali v Brně, Bratislavě a stejně jako nyní v pražské Lucerně, kterou naplnili téměř k prasknutí.  Za honorář na tehdejší dobu astronomický – 130 tisíc korun. Až do koncertu The Rolling Stones po revoluci v Praze slavnější kapela nevystoupila.