Nové Šumné stopy zavedly Davida Vávru k protinožcům

David Vávra se vydal po dalších Šumných stopách. Dokumentární cyklus České televize po stopách českých architektů a dalších umělců ho tentokrát zavedl do Austrálie a na Nový Zéland. Nových pět dílů začne ČT art uvádět 31. května od 22:00.

České tvůrce, které Vávra na svých cestách objevil, se k protinožcům dostali především během emigračních vln vyvolaných totalitami dvacátého století.

Šumné stopy představí například tvorbu architekta Alexe Jelínka, přezdívaného „český Indiana Jones“ a autora slavného australského Round Housu. Nebo dílo Františka Starého, který jako architekt bohatších vrstev zanechal významnou českou stopu v tasmánské metropoli Hobart. Moravský rodák Heinrich Kulka zase podle Davida Vávry patřil k hlavním vizionářům novodobé novozélandské architektury.

Zaměřili jsme se na silné životní příběhy architektů, kteří museli odejít ze své domoviny. A protože si sebou přinesli takovou tu velkou evropskou zkušenost s historickým vývojem, tak v mnoha případech obstáli a vytvořili jedinečné věci.
David Vávra

Od Perthu po Puhoi

Šumná expedice po stopách českých krajanů v Oceánii se uskutečnila na podzim roku 2018. Nová řada vznikla na cestě od Perthu přes Sydney, Canberru, Sněžné hory až do Melbourne a dále do Tasmánie.

„Projeli jsme také Severní ostrov Nového Zélandu od Wellingtonu až po vesničku Puhoi, kterou roku 1863 založili v neprostupné džungli s vydatnou pomocí místních maorských domorodců naši krajané ze západočeského Chotěšova u Stodu,“ doplnil režisér Radovan Lipus.

„Zmapovali jsme dobrodružné osudy několika významných architektů, sochařů, keramiků, etnografů, ale v Tasmánii také dobrodružný příběh králů vína a sýrů s českými kořeny.“ 

Tvůrci by rádi v šumném cyklu pokračovali. V plánu mají cesty do Švýcarska, Ukrajinu a Slovensko.

David Vávra a Radovan Lipus při natáčení
Zdroj: ČT