V Brně vystavují umělce okouzlené Afrikou

Umělecké Okouzlení Afrikou na výstavě v Brně (zdroj: ČT24)

Inspiraci českých výtvarníků africkým kontinentem a jeho kulturou shrnuje výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Okouzlení Afrikou, jak zní název instalace, vzbuzuje přes sto osmdesát děl od pětašedesáti autorů.

Afrika od počátku dvacátého století přitahovala mnohé umělce a ovlivnila počátky moderních uměleckých směrů. Autoři žijící ve Francii objevovali domorodé umění na pařížských trzích, v muzeích či v soukromých sbírkách, kam přicházelo z kolonií. Okouzlení Afrikou pak předávali dalším výtvarníkům. Například z děl Pabla Picassa africké vlivy čerpal český malíř Emil Filla. 

„Byl velkým obdivovatelem a sběratelem afrického umění. Osobně se s Picassem setkal a v českých podmínkách šel v jeho stopách, vytvořil tady jednu z nejvýznamnějších afrických sbírek,“ připomíná kurátor Petr Kostrhun. 

České moderní výtvarné umění zastupují na výstavě také díla Františka Kupky, Josefa Čapka, Milady Marešové, Oskara Spielmanna či Jana Křížka, z nichž mnozí měli blízko právě i k Francii. 

(Ne)dobrovolné okouzlení Afrikou

Někteří umělci se na africký kontinent i sami vydali. I když ne vždy dobrovolně kvůli poznání exotiky. „To byl případ Aléna Diviše. V severní Africe byl vězněn ve francouzských internačních táborech,“ jmenoval jednoho z vystavených umělců Kostrhun. 

Ze současných tvůrců je na výstavě africká inspirace znát v dílech Františka Skály, Jana Švankmajera, Jaroslava Róny či Jindry Vikové. Díla doplňují předměty, které je často inspirovaly, tedy domorodé plastiky z muzeí i sbírek samotných umělců. 

Okouzlení Afrikou mohou být návštěvníci stejně jako oni až do konce února příštího roku.