Romantice věrný Louis Garrel přijel na Febiofest. Vzpomínal na Miloše Formana

Hostem Feibofestu je Louis Garrel (zdroj: ČT24)

Filmový festival Febiofest uvedl v české premiéře francouzský snímek Věrní nevěrní. Tuzemskému publiku ho v Praze osobně představil jeho režisér a zároveň představitel hlavní role Louis Garrel. Do českých kin vstoupí romantická komedie 4. dubna.

V rodné Francii má Garrel nálepku nejromantičtějšího herce. Potvrdil ji i svým posledním snímkem, v němž hlavní hrdina musí volit mezi dvěma ženami. Příběh napsal se sedmaosmdesátiletým Jeanem-Claudem Carrièrem. Scenáristou, který spolupracoval i s Milošem Formanem, s nímž se potkal u filmů Goyovy přízraky, Valmont a Taking Off. 

S Formanem se dělil o scenáristu i film

„Když jsem Jeanu-Claudovi řekl, že jedu do Prahy, zavzpomínal na květen 1968, kdy neměli s Milošem Formanem v Paříži klid na práci kvůli protestům studentů. Rozhodli se proto jet do Prahy, což se nakonec ukázalo také jako problém,“ prozradil Garrel.  

S Formanem, od jehož smrti uplyne v dubnu rok, ho spojuje nejen společný scenárista, ale i film. V roce 2011 si oba zahráli ve francouzské muzikálové komedii Milovaní, která se natáčela i v Praze. „Myslím, že tu roli vzal jen proto, že hrál manžela Catherine Deneuveové,“ odhaduje Garrel. Při natáčení se nicméně se slavným režisérem na place osobně nepotkal.

V Praze přiznal, že rád střídá práci před a za kamerou. Nejvýhodnější je podle něho režírovat sám sebe, což se mu poštěstilo už v jeho celovečerním režijním debutu Dva přátelé. Příběh o milostném trojúhelníku a těžké zkoušce mužského přátelství letošní Febiofest také promítá, stejně jako drama Snílci. Do filmu odehrávajícího se na pozadí studentských nepokojů v roce 1968 ho obsadil významný italský režisér Bernardo Bertolucci. 

Už 26. ročník Febiofestu potrvá v Praze do 29. března, poté se program přesune do regionů. Z filmových hostů ho navštíví ještě například dánský filmař Bille August, který na závěr převezme cenu Kristián. Tu měl obdržet i americký herec Peter Fonda, ze zdravotních důvodů ale na festival nakonec nemohl dorazit.