Vložte kočku do kyslíkového stanu. Nová deska šlape podle Domestik Sounds

Experimentátorská kapela Vložte kočku patří k jistotám tuzemské alternativní scény. Potvrzením jsou uznání od hudebních cen Anděl a Vinyla. Letos k nim přibyla nominace za nejlepší hudbu k filmu Domestik, v němž si člen kapely Jiří Konvalinka zahrál hlavní mužskou roli. Z komorního filmového příběhu také vychází nové studiové album Domestik Sounds, které skupina Vložte kočku vydala 14. února. Přesně o měsíc později novinku pokřtí v pražském klubu Fuchs2.

Domestik (který vznikl v koprodukci České televize) je celovečerním debutem režiséra a scenáristy Adama Sedláka. Po uvedení v hlavní soutěži na festivalu v Karlových Varech oslovil diváky v kinech loni na podzim.

Houslista kapely Vložte kočku Jiří Konvalinka v minimalistické studii jednoho vztahu ztvárnil profesionálního cyklistu, který svůj život podřizuje náročnému návratu na vrchol. Tvrdě za svým si jde i cyklistova manželka (Tereza Hofová), jejíž posedlostí je touha po dítěti. 

Pocity odcizení, prázdnoty, sobectví i bažení po dokonalosti a uznání sděluje film divákům až fyzicky nepříjemně. S atmosférou filmového příběhu pracoval i soundtrack, který je dílem všech členů kapely, tedy kromě Jiřího Konvalinky také Cyrila a Kryštofa Kaplanových. Deska Domestik Sounds nicméně podle hudebníků není chronologickým soundtrackem, ale linku a témata snímku spíše volně opisuje.

„Finální střih filmu vyžadoval z hlediska hudby minimalistický přístup, důležitou roli hrálo ticho a repetice. Když pro účely samostatného soundtracku ticho zmizí, výsledný pocit z poslechu skladeb se dost liší od záměru, se kterým byly složeny,“ vysvětlil Cyril Kaplan.

Domestik Sounds
Zdroj: Vložte kočku

Skladeb, které zazněly v Domestikovi, se na album dostalo jen několik. Vložte kočku si spíše pohráli s remixy scénické hudby, zařadili také hudbu, která se nakonec do filmu nevešla. Například elektronickou taneční skladbu, jež měla podkreslovat cyklistovu každodenní jízdu v obýváku na tréninkových válcích.  

A takový dojem by Vložte kočku chtěli v posluchačích také vyvolat. „Nejsilnějšími inspiracemi pro nás byla repetitivní povaha tréninku, každodenní překonávání sebe sama a partnerský život, který se odehrává paralelně s touhle životní rutinou, vše v prostoru jednoho bytu,“ shrnuje Cyril Kaplan.

„Tahle deska by měla člověka provézt bytem na kole na válcích a uložit ho ke spánku v kyslíkovém stanu, který simuluje vysokohorské prostředí."

Jestli si podobně přesvědčivé pocity odnesla i Česká filmová a televizí akademie, se kapela Vložte kočku dozví 23. března, kdy budou v přímém přenosu České televize vyhlášeni vítězové cen Českého lva za rok 2018.