Klip týdne: Leo vzdává metalový hold šílenému Keithovi

Hned na začátku týdne zasáhla svět velmi smutná zpráva. Do hudebního nebe odešla další legenda, Keith Flint. Frontmanovi kultovních Prodigy bylo 49 let. Jako poctu zesnulému zpěvákovi, který svou tvorbou ovlivnil několik generací napříč hudebními žánry, se do metalového hávu rozhodl zahalit hudebník Leo Moracchioli jejich ikonickou skladbu Firestarter.

Leo Moracchioli je norský hudebník, který se na serveru YouTube proslavil metalovými covery skladeb všech možných kategorií. V jeho hledáčku se ocitly hvězdy jako Lady Gaga, Adele, Pink či Michael Jackson, jejichž skladby předělal do metalové podoby. Talentovaný hudebník nejen zpívá, ale nahrává si též většinu nástrojů a jeho videa mají miliony zhlédnutí.

I'm a firestarter, twisted firestarter!

Když britská elektronická skupina The Prodigy vypustila do světa svůj pilotní singl Firestarter z alba The Fat of the Land, ještě ani zdaleka netušila, jakou senzaci tím na hudebním poli způsobí. Psal se 18. březen 1996.  

Kultovní černobílý videoklip režiséra Waltera Sterna, v němž hrál Keith Flint hlavní roli a zároveň se zde vůbec poprvé zhostil vokálů, se natáčel v opuštěných tunelech londýnského metra. Flint v něm dal zcela volně průchod svým divokým emocím, jež ještě více umocňovala jeho image. S punkovým účesem připomínajícím rohy pobíhaje v ponuré scenérii vykřikoval hesla o pyromanii a takřka přes noc se z něj stala nejen ikona teenagerů, ale též noční můra většiny rodičů. Televizní stanici BBC zaplavila halda stížností požadujících stažení videoklipu z vysílání.

Skladba, jež se stala prvním velkým mezinárodním hitem kapely, se držela v čele britského hudebního žebříčku po dobu tří týdnů, získala ocenění NME Award za nejlepší videoklip a kapelu v čele s démonickým Flintem vystřelila do hudebních výšin. Do dnešního dne má video na platformě YouTube přes 107 milionů zhlédnutí.

Na obrovský úspěch Firestartera se jim podařilo navázat dalšími kontroverzními skladbami jako Breathe či Smack My Bitch Up, kterou britské hudební stanice pod tlakem veřejnosti odmítaly vysílat, a z třetí studiovky The Fat of the Land se stal trhák. Divoká image potížistů spolu ruku v ruce se skvělým hudebním materiálem udělala z The Prodigy hvězdy první velikosti. Z The Prodigy se stal kult a z Flinta ikona devadesátek. Jeho úspěšná pouť hudebním světem skončila 4. března 2019 

Leo Moracchioli je multiinstrumentalista a majitel studia Frog Leap Studios z Rogalandu v Norsku. Získal popularitu na YouTube tím, že nahrává metalové covery populárních písní z různých žánrů, někdy doprovázené členy jeho rodiny buď v nahrávání samotné skladby, nebo v hudebním videu.

V minulosti byl vedoucím zpěvákem různých kapel včetně Lowdown, Zerozonic a Trendkill.

Ve svých rozhovorech Leo citoval, že ho ovlivnily kapely jako Pantera, Rage Against The Machine, zpěvák Mike Patton (Faith No More), Die Antwoord, Steve Vai a Queens of the Stone Age.

Zdroj: last.fm

Leo Moracchioli
Zdroj: ČT24/Wall Street Journal