The Sound is Innocent, zjistí Švýcaři díky Čechům. A ještě se naučí hrát letní hokej

Filmový festival Visions du Réel ve švýcarském Nyonu uvede dva koprodukční dokumenty České televize: poetický manuál k elektronické hudbě The Sound is Innocent a dokumentární komedii Letní hokej, která sleduje společné soustředění českých a marockých hokejistů.

Snímek The Sound is Innocent charakterizují tvůrci jako hravý cestopis elektronické hudby. Průvodkyní je divákům skladatelka a režisérka filmu Johana Ožvold, pro niž elektronická hudba znamená možnost svobodného uměleckého vyjádření. 

V mytickém prostoru nahrávacího studia provádí historií i současností elektronické hudby a zkoumá vztah mezi skladatelem a technologií. Poetická cesta ji zavádí i k širším, souvisejícím otázkám po funkci umění v době globalizace nebo vnímání posluchače ve virtuálním světě.

Johana Ožvold
Zdroj: ČT

Obecné otázky vyplývají i z dokumentární komedie Letní hokej. Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová, kteří před třemi lety zaujali dokumentem FC Roma o klubu složeném převážně z romských hráčů, se tentokrát připojili k hokejovým juniorům. 

S hráči ve věku mezi dvanácti a čtrnácti lety se vydali na soustředění do Maroka, pro tento sport překvapivé země, a sledovali také, když se naopak marocká hokejová výprava vydala do mrazivého Náchoda. Oboustranný teplotní a kulturní šok přinesl mnohé úsměvné situace, ale také zamyšlení nad vzájemným pochopením odlišných kultur. 

Letní hokej
Zdroj: ČT

Jak Letní hokej a dokument The Sound is Innocent bude vnímat švýcarské publikum, zjistí čeští tvůrci mezi 5. a 13. dubnem, kdy se festival na břehu Ženevského jezera koná.