Charlie Winston přesvědčoval pražské publikum, že si vystačí i sám

Charlie Winston koncertoval v Praze (zdroj: ČT24)

Proslavil se před deseti lety s albem Hobo, stejně jakou svou imagí dlouhána v klobouku. Nejnovější desku Square 1 představuje britský písničkář Charlie Winston jako sólista, bez doprovodné kapely. Turné ho zavedlo 11. února také do pražského Lucerna Music Baru.

I když Winston na aktuálním turné poprvé koncertuje bez kapely za zády, na dynamice jeho koncertů to prý nic nemění. Fanoušci jeho sólovou šňůru zatím přijímají s nadšením. Sólové vystupování baví podle jeho slov i samotného Winstona: „Mám toho na pódiu trochu víc k přemýšlení. Mohl bych sice hrát dvě hodiny jen na kytaru a klavír, ale chtěl jsem vytvořit show. Předvádím i beatbox a hraju na baskytaru.“   

Do hudebního světa prosadil v roce 2007 tehdy začínajícího muzikanta slavnější Peter Gabriel, s jehož dcerou se Winston přátelil. Někdejšímu členovi kapely Genesis náhodou hlídal jednou také dítě, když na poslední chvíli odřekla chůva. „A když jsem odcházel, nechal jsem mu svoje cédéčko,“ prozradil Winston, jak se jeho hudba ke Gabrielovi dostala. 

O rok později ho Gabriel vzal jako předskokana na své turné a nabídl mu nahrávací smlouvu. Debutová deska Hobo měla největší úspěch ve Francii, Winston francouzský zájem ještě posílil videoklipem s herečkou Audrey Tautou.

„V Paříži jsem potkal několik přátel. Oni mi zařídili vystoupení v Paříži, já jim zase v Londýně. Pak jsem vydal EP, které jsem nechal kolovat, a dostalo se do jednoho místního vydavatelství. Byli tak nadšení, že chtěli desku hned vydat. Francie mě doslova spolkla,“ popisuje své francouzské období Winston.    

Koncertoval ale také v uprchlických táborech v Makedonii a ve svých písních, třeba v Say Something, se dotkl tématu přistěhovalců a evropské imigrační politiky. Za překračování hranic ho ocenila i Evropská komise – před osmi lety obdržel cenu European Border Breakers.