NaFilM NaPořáD. V Praze otevřelo první české filmové muzeum

První muzeum filmu v Česku. Projděte se s redaktorkou ČT i kurátorkou expozicí (zdroj: ČT24)

Ve Františkánské zahradě v centru Prahy se otevřelo první muzeum filmu v Česku. Interaktivní expozice Národního filmového muzea (NaFilM) přibližuje fascinující svět kinematografie od jejích počátků. Instalace propojující historii se současnými technologiemi si podle organizátorů užijí dospělí i dětští návštěvníci.

„Jako studentům filmové vědy nám přišlo škoda, že český film nemá své filmové muzeum. A tak jsme si řekli, že bychom jedno chtěli založit. Podpořila nás nejen široká veřejnost, kdy se nám v národní sbírce podařilo vybrat milion korun, ale zároveň ministerstvo kultury anebo Státní fond kinematografie,“ shrnula vznik muzea jeho spoluzakladatelka a kurátorka Adéla Mrázová.

Projekt už v minulosti představily dvě dočasné výstavy, před pár dny ale NaFilM otevřel první stálou expozici. Spíše než lákat na jména hvězd stříbrného plátna a slavné tituly (i když projekce také nechybí) se snaží zábavně přiblížit principy filmu.

Hologram Hemaly a experimenty Purkyněho

S dřevními dobami kinematografie je seznámí například hologram hlasatele Alexandra Hemaly, který komentuje němé filmy. Ty si lidé mohou také zkusit sami ozvučit v ruchovém studiu. „Mohou vyrobit sílící vítr a přidat k němu pořádný hrom nebo zjistit, jak se vytvářel zvuk jedoucího vlaku či pomocí kokosových skořápek klus koně,“ upřesnila Mrázová. 

Na vlastní oči také zažijí experimenty vědce Jana Evangelisty Purkyněho. „V jeho laboratoři zjistí, co se děje se zrakem, když začne například více blikat světlo nebo se rychleji točit obraz,“ doplnila kurátorka.

K návratu do minulosti pomáhá i virtuální realita, prostřednictvím 3D brýlí se zájemci mohou přenést do zábavního parku v St. Louis v roce 1904 a prožívat tehdejší ohromení z pohybujících se obrázků. Navíc mají v NaFilMu možnost si vlastní, animovaný film také vyrobit.