Fresky, sexuální násilí i mystifikace. Nominacím Chalupeckého ceny nic (vizuálního) není cizí

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018 je znám necelý měsíc, porota ale už vybrala a představila finalisty aktuálního, třicátého ročníku. Veřejnost se tak s jejich tvorbou bude moci seznamovat celý rok, než bude vyhlášeno vítězné jméno. Finálových tvůrců je nezvykle šest a prestižní ocenění určené pro vizuální umělce do pětatřiceti let může letos získat i umělec ze zahraničí.

K rozšíření obvyklé pětice finalistů na šestici dovedla porotu podle jejího vyjádření vysoká kvalita přihlášených. Do jubilejního ročníku se přihlásilo přes osmdesát umělců. Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2019 se může stát například Andreas Gajdošík. Cílem jeho díla je kriticky reflektovat zavedené struktury uměleckého světa a politiky. K tomu využívá intervence do mediální sféry a sociálních sítí či tvorbu mystifikačních softwarů nebo webových stránek.

Marie Lukáčová se našla v médiu filmu, tematicky pracuje s odkazy z politiky, mytologie, vědy i popkultury. Pavla Malinová se vyjadřuje malbou. Věnuje se především figuře, často využívá ambivalentní symboliku a s malbou vystupuje i do prostoru. Společnou nominaci získaly umělkyně Dana Balážová, Markéta Filipová a Marie Štindlová, které tvoří skupinu Comunite Fresca. Prostřednictvím tradiční malby do vlhkých omítek hledá prý smír mezi konceptuálním uměním a klasickými médii. 

Porota vybrala také dva finalisty ze zahraničí. Jejich účast vysvětluje tím, že i tito umělci formují českou scénu. Baptiste Charneux, francouzský umělec žijící v Praze, pracuje s keramickými objekty a působí také jako organizátor výtvarných akcí. Ústředním tématem Almy Lily Raynerové je sexuální násilí, umělkyně a aktivistka narozená v Izraeli vychází ze svého osobního traumatického prožitku.

Chalupeckého cena představila finalisty pro rok 2019 (zdroj: ČT24)

Všichni finalisté svou tvorbu představí na podzim na společné výstavě v Moravské galerii. Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019 bude vyhlášen na přelomu listopadu a prosince.