Jan Palach vede nominace cen filmové kritiky, našlápnuto má i Domestik

Jan Palach, Domestik a Všechno bude jsou tituly, které z loňské tuzemské tvorby nejvíce oceňují kritici. Mezi těmito snímky, které všechny vznikly v koprodukci České televize, se 2. února v přímém přenosu ČT art rozhodne o nejlepším filmu loňského roku.

Životopisný snímek o studentovi, který se upálil v reakci na okupaci Československa, obdržel v Cenách české filmové kritiky šest nominací. Příběh Jana Palacha natočil Robert Sedláček podle scénáře Evy Kantůrkové. V cenách kritiky není nováčkem – nominace nebo vítězství si odnesl už za snímky Největší z Čechů (2010) a Rodina je základ státu (2011).

Trailer: Jan Palach (zdroj: ČT24)

Domestik je celovečerním debutem Adama Sedláka, který zfilmoval svůj vlastní scénář. Drama o posedlosti vrcholového cyklisty se může těšit ze čtyř nominací.

Trailer: Domestik (zdroj: ČT24)

O jednu méně má road movie Všechno bude, kterou Česká filmová a televizní akademie vyslala také do nominací na Oscara (nakonec bez úspěchu). Český režisér slovinského původu Olmo Omerzu v ní rozvíjí své oblíbené téma dospívání a rodiny, podobně jako před dvěma lety v Rodinném filmu, za nějž ho filmoví kritici ocenili dvěma cenami.

Trailer: Všechno bude (zdroj: ČT24)

Nejlepším hercem může být vyhlášen představitel Jana Palacha Viktor Zavadil; Martin Huba, který ztvárnil prezidenta Masaryka v Hovorech s TGM; nebo Karel Dobrý, jehož mohli loni diváci vidět jako charismatického Hastrmana.

Trailer: Hastrman (zdroj: První veřejnoprávní)

Z hereček má naději na cenu Tereza Hofová, žena zaťatého Domestika; Zuzana Bydžovská, která přesvědčila jako matka Jana Palacha; a Jenovéfa Boková, jež se svou filmovou rodinou prožívala na plátně ne vždy lehké Chvilky. Natočila a napsala je jako svou celovečerní prvotinu Beata Parkanová a za svůj počin je nominována na objev roku. Konkurují jí Jakub Červenka (Hovory s TGM) a už zmíněný Viktor Zavadil, jehož Robert Sedláček objevil pro roli Jana Palacha.

Ze zhruba osmi desítek loňských hraných novinek si kritika povšimla kromě uvedených také ještě Chaty na prodej. Další snímek o rodinných vztazích natočil Tomáš Pavlíček, nominován je ale za scénář (spolu s Lucií Bokšteflovou). A jednu nominaci získal také Hmyz, údajně poslední celovečerní film surrealistického filmaře Jana Švankmajera byl vybrán v kategorii audiovizuální počin.

Trailer: Chata na prodej (zdroj: CinemArt)
Trailer: Hmyz (zdroj: ČT24)

Z dokumentů se pozornosti od kritiků dostalo znepokojujícímu pohledu Jana Geberta do spolku slovenské domobrany (Až přijde válka); rekapitulaci skejťáckých začátků v Československu od Šimona Šafránka (King Skate) a vtahující observaci teenagerů na prahu života (Nic jako dřív od Lukáše Kokeše a Kláry Tasovské).

Trailer: King Skate (zdroj: Aerofilms)

Kategorii Mimo kino, která si všímá televizních či on-line počinů, obsadil dokument o českém olympijském zlatu Nagano Tapes; hraná rekonstrukce důlního neštěstí Dukla 61 a temná devadesátková detektivka Rédl.  Dva z nich natočila Česká televize.

  • Nejlepší film:
    Domestik – Jakub Jíra (producent)
    Jan Palach – Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa (producenti)
    Všechno bude – Jiří Konečný (producent)
  • Nejlepší dokument:
    Až přijde válka – Jan Gebert
    King Skate – Šimon Šafránek
    Nic jako dřív – Lukáš Kokeš, Klára Tasovská
  • Nejlepší režie:
    Domestik – Adam Sedlák
    Jan Palach – Robert Sedláček
    Všechno bude – Olmo Omerzu
  • Nejlepší scénář:
    Chata na prodej – Tomáš Pavlíček, Lucie Bokšteflová
    Jan Palach – Eva Kantůrková
    Všechno bude – Petr Pýcha
  • Nejlepší herečka:
    Domestik – Tereza Hofová
    Chvilky – Jenovéfa Boková
    Jan Palach – Zuzana Bydžovská
  • Nejlepší herec:
    Hastrman – Karel Dobrý
    Hovory s TGM – Martin Huba
    Jan Palach – Viktor Zavadil
  • Audiovizuální počin:
    Domestik, zvukový design – Jan Šulcek, Jakub Jurásek
    Hmyz, výtvarná stylizace – Jan Švankmajer
    Nic jako dřív, kamera – Lukáš Kokeš 
  • Mimo kino:
    Dukla 61 – David Ondříček, Jakub Režný, Matěj Podzimek
    Nagano Tapes – Ondřej Hudeček, Jon Weinbach
    Rédl – Jan Hřebejk, Miro Šifra
  • Cena innogy pro objev roku:
    Jakub Červenka – Hovory s TGM
    Beata Parkanová – Chvilky
    Viktor Zavadil – Jan Palach