Opory společnosti v Pardubicích někoho zhnusí, jiné ujistí

Východočeské divadlo představuje Opory společnosti (zdroj: ČT24)

Jak daleko je schopen člověk zajít na cestě za úspěchem, popisují v Pardubicích Opory společnosti. Málo známou, ale podle tvůrců překvapivě aktuální hru Henrika Ibsena si jako poslední letošní premiéru vybralo Východočeské divadlo.

Úspěšný podnikatel, uznávaný a vysoce postavený politik konsul Bernick je na vrcholu. Patří mezi elitu společnosti, která si ho váží. Plánuje vybudování železnice, vede dobročinný spolek a žije v příkladném manželství. Ovšem všechno změní příjezd příbuzných z Ameriky. Právě oni totiž znají dávno zamlčené pravdy.

„Člověk si může před společností omluvit ledacos, ale sám před sebou neuteče,“ shrnuje poselství hry představitel konzula Milan Němec.

Norský dramatik Henrik Ibsen napsal drama před více než 140 lety. Doba se sice mění, ale lidé ne, takže aktuální je podle pardubických divadelníků hra i dnes. „Ten příběh je poměrně srozumitelný, svým způsobem je postavený kolem událostí, které provázejí současného premiéra,“ upřesňuje režisér David Šiktanc, jaké souvislosti mohou diváci v Opoře společnosti najít. 

„Část publika po zhlédnutí této hry bude zhnusena, a část možná přesvědčena, že volila dobře,“ očekává Milan Němec. K jaké části návštěvníci patří, mohou zjistit do konce roku ještě při dvou reprízách, pak až v lednu.