TÉMA

Henrik Ibsen

Nora už nechce žít ve lži. To platilo za Ibsena i v současné Ostravě

Drama Nora vyvolalo při prvním uvedení koncem devatenáctého století poprask. V dnešní době, kdy se podle statistik rozpadá každé druhé manželství, už žena, která se rozhodne opustit svou rodinu, tolik nešokuje. Podle Národního divadla moravskoslezského je ale přesto hra norského dramatika Henrika Ibsena v mnohém silná i dnes.
25. 5. 2023|

Spolek Jedl vyvolal Ibsenovy Přízraky jako současnou operu

Divadelní spolek Jedl, podle Cen divadelní kritiky nejlepší scéna roku 2021, se vrací k Přízrakům Henrika Ibsena. Režisér Jan Nebeský hru o rodinných dramatech a tajemstvích připravil už před lety, nově Přízraky nastudoval jako současnou operu. Po pražských reprízách čeká novinku uvedení i v Ostravě.
20. 4. 2022|

Dejvické divadlo se vypořádává s Přízraky

Navzdory titulu nedávno skončeného komediálního seriálu nedošlo ke zkáze Dejvického divadla. Pražská scéna naopak přidala na repertoár další novinku: adaptaci hry Přízraky od Henrika Ibsena. Kostlivci ve skříni vypadávají na Kláru Melíškovou, Martina Myšičku a Vladimíra Polívku v hlavních rolích.
16. 4. 2019|

Nekonečné možnosti neznamenají svobodu, zjišťuje i současná Heda Gablerová

Heda Gablerová je nerozhodná a znuděná třicátnice. Žije v luxusu, a zároveň jím pohrdá. Tak vidí ostravské Divadlo Petra Bezruče hrdinku dramatu Henrika Ibsena, které je inspirovalo k autorské parafrázi zasazené do současnosti. Uvádí ji s podtitulem Teorie dospělosti a s Magdalénou Tkačíkovou v roli Hedy.
22. 3. 2019|

Recenze: Nepřítel lidu na operačním stole levicového léčitele Háby

Nová inscenace v repertoáru Městských divadel pražských vykládá hru Henrika Ibsena Nepřítel lidu současnou levicově-intelektuální, „anarchoekoteroristickou“ optikou. Nakolik ovšem fakticky směřuje „nad rámec Ibsena“, to je dost sporné.
28. 1. 2019|

Opory společnosti v Pardubicích někoho zhnusí, jiné ujistí

Jak daleko je schopen člověk zajít na cestě za úspěchem, popisují v Pardubicích Opory společnosti. Málo známou, ale podle tvůrců překvapivě aktuální hru Henrika Ibsena si jako poslední letošní premiéru vybralo Východočeské divadlo.
16. 12. 2018|